10 Amazing Capybara faktid

Capybaras on maailma suurim näriliste seas suurim näriline. Nad on väga seltsivad ja paljude loomade poolt armastatud - see ei ole ebatavaline näha, et capybaras puhkab krokodilli kõrval! Puuduvad põhjused, miks capybaras on üks loomariigi kõige armastatumaid liikmeid - me kirjeldame mõnda neist allpool.

10. Selle nimi tähendab umbes seda, kes sööb sihvaid lehti Tupi keeles.

Nimi "capybara" pärineb Tupi sõnast "ka'apiûara". Sõnal on kolm osa. Osad on “kaá”, mis tähendab „leht“, “píi”, mis viitab “sihvale” ja “ú”, mis tähistavad “sööma”. Sõna “ka'apiûara” kolm osa lõpevad sufiksiga „ara”, mis on agendi sufiks. Seepärast tähendab sõna capybara seda, kes sööb sihvapäraseid lehti. Capybara toitumine kujutab endast peamiselt veetaimi, rohu ja vilja- ja puukooru. Need on unikaalsed loomad, kes on oma toitumisharjumustes väga selektiivsed. Nad võivad kuival hooajal süüa ühe taime liigi ja jätta selle märja hooaegaga maha, kui rohu on palju.

9. Nagu paljud teised närilised, on capybaras enamasti hop!

Capybaras hop, sest nende esijalad on veidi lühemad kui tagajalgad. Järelikult tasakaalustavad nad alati oma tagajalad. Nende esijalgadel on neli varba, tagaosadel on ainult kolm varba.

8. Capybaras on äärmiselt sotsiaalne ja elab rühmades vahemikus 10-20.

Kuigi mõnikord elavad Capybaras enamasti iseseisvalt, elavad nad enamasti 10-20. Rühmad koosnevad meestest, naistest ja noortest. Igas rühmas leidub 4-7 täiskasvanud naist, 2-4 täiskasvanud meest ja mõnda alaealist. Kuivade aastaaegade jooksul kogunevad Capybaras 50 või 100 rühmaga veeallikate ümber. Meestel on rühmades juhtroll. Järelikult kehtestavad nad domineerimise, konsensuse ja ühiskondlikud sidemed. Lisaks pakuvad nad rühmadele kaitset, jälgides neid ja hoiatades neid ohu korral. Mehed kooruvad nagu koerad, kui nad tunnetavad ohtu lähedal.

7. Capybaras on väga võimeline ujuja.

Just nagu nad on kiired jooksjad maal, on ka Capybaras suurepärased ujujad. Nad võivad jääda veega umbes viieks minutiks. Selle tulemusena võivad Capybaras kergesti vältida röövloomade peitmist vee all peidus. Samuti võivad nad vees magada, hoides oma nina vee kohal. Päevadel, mil temperatuurid on väga kõrged, hoiavad Capybaras veekogudesse jahtuda. Nad ootavad pärastlõunal või õhtul, kui temperatuur langeb. Siis saavad nad karjatada.

6. Teised loomad armastavad capybara kasutamist toolina.

“Elutoolid” ja “looduse ottomanid” on teised nimed, mida nimetatakse pealinnas. Need nimed pärinevad sellest, et teised loomad armastavad istuda capybaras. Selliste loomade hulka kuuluvad linnud, muud kapsad ja ahvid. Capybaras on sõbralik loom, mis võimaldab loomadel seda nii palju kui võimalik mängida. Nad ei pahanda kunagi nende pahandust. Lisaks oma seltskonnale on ka capybarasel raske, barrel-kujuline keha, mis võimaldab tal kanda teisi loomi.

5. Capybarasel on jalad.

Capybara jalad on kergelt webbed. Neil on ka vestigiaalsed sabad. Need omadused selgitavad capybarase poolveekogusid. Jalad võimaldavad neil vette veeta ja oma tasakaalu hoida. Nad kasutavad ka oma pehme ja mudase pinnasega lohet.

4. See on merisea lähedane sugulane.

Capybarase ja merisea vaheline tihe seos on paljude sarnasuste tõttu. Mõlemad loomad kuuluvad perekonda " Caviidae " järjekorras " Rodentia ". Nii on nii merisiga kui ka capybara närilised. Peale selle on nii merisiga kui ka capybara aktiivsed päeva jooksul kui öösel. Kaks närilist on näriliste perekonnas erand, sest enamik neist on öised. Ka mõlemad loomad on suurepärased ujujad ja punkrid. Kui merisigad on põnevil, hüppavad nad õhku. Erinevus nende kahe vahel on aga see, et merisigad ei ole nii karmid kui capybaras. Mis puutub nende suurustesse, siis on see suurema merisiga. Tegelikult on see suurim näriline kogu maailmas.

3. Jaapanis on kuumaveeallikad, kus asuvad capybaras.

Capybaras ja Jaapani kuumaveeallikad lähevad väga hästi kokku. Nii hästi, et riik organiseeris hiljuti capybara suplusvõistluse. Konkursil osales neli loomaparki. Selle eesmärk oli määrata kindlaks, milline on pealinn, mis jääks ülejäägile kauemaks kui ülejäänud. Kuid see ei olnud isegi esimene, mida kunagi peeti. Teine capybara võistlus toimus 2016. aastal. Sel ajal oli mäng seotud arbuusikiirusega söögivõistlusega. Arbuusikonkursi võitja oli Nagasaki pargi pealinn.

2. Capybarasel on kodu, mida nad naasevad, olenemata sellest, kui kaugele nad toiduks reisivad.

Ükskõik, kui kaugemal kodust eemal läheb, otsivad capybaras alati koju. Need sõltuvad nende suurepärasest lõhnast, et jälgida nende astmeid; protsess, mida nimetatakse lõhnade valmistamiseks. Capybarasel on kaks tüüpi lõhnu: morillo ja anal näärmed. Meestel on anaalsed näärmed eemaldatavate karvadega. Karvadel on nende lõhna pealekandmine, kui need puutuvad kokku selliste esemetega nagu taimed. Seepärast, kui capybara liigub taimede söötmisel, tähistab see iga taime oma lõhnaga. Nii, et koju tagasi pöörduda, järgib ta just selle tee lõhna.

1. Capybara saab põletada päikese käes.

Capybara juuksed ei ole piisavad, et katta kogu keha, mis on umbes 1, 2 meetrit pikk ja 0, 6 meetrit lai. Selle tulemusena on nad vastuvõtlikud päikesepõletustele. Selleks, et kaitsta oma nahka päikese soojuse eest, püüavad nad katta vett või muda. Lisaks sellele ei ole capybarasel juukseid ja jahvatatud juukseid. Kuumad juuksed vastutavad tavaliselt termilise reguleerimise eest. Teisest küljest kaitseb kaitsekarv nahka väliste tegurite eest, näiteks päikese ultraviolettkiirguse eest. Seetõttu raskendab nende kahe karva puudumine päikesepõletuste vältimist.

Soovitatav

10 kõige aktiivsemat raudteejaama Saksamaal
2019
Kas villased Mammutid jäid ikka veel Maa osadele, kui suured püramiidid ehitati?
2019
Naked Mole Rat Faktid: Aafrika loomad
2019