Ainulaadsed liigid Aafrikas: Alleni soo ahv

Alleni Swamp Monkey kuulub primaadi järjekorras Allenopithecuse perekonda ja kuulub vana maailma ahvide perekonda. Neid iseloomustab tugev kehaehitus ja hallikasroheline keha karusnahk. Alleni soo ahv elab soodes, jõgedes ja avametsades, sealhulgas põllumaades. See ahviliik on kõige sagedamini Kongo vesikonna alametsades Kongo Kesk-Aafrika Vabariigis. Alleni Swamp ahviliigid leiduvad ka Kamerunis ja Kongo Demokraatliku Vabariigi lääneosas. Alleni Swamp ahvi kaitsestaatus on „ohustatud” ja peamine oht selle ellujäämisele on jahipidamine.

Kirjeldus

Alleni Swamp-ahvil on tugevalt ehitatud, hall, roheline ja pruun karusnahk. Ahvil on punakas nägu, millel on põsed pikad juuksekimbud. Karusnahk õlgade ja kaela ümber on võrreldes nende kehaosade karusnahaga pikem. Alleni Swamp-ahvil on kerged sõrmed ja varbad, mis viitavad selle vee eluviisile ja saba on tavaliselt oma kehaga võrreldes pikem. Täiskasvanud Alleni soo ahvi keha pikkus on 18-20 tolli. Saba jõuab rohkem kui 19 tolli ja on tavaliselt pikem kui nende keha. Mehed on naistega võrreldes suhteliselt suuremad, kehakaaluga 13 naela, samas kui naised kaaluvad veidi üle 7 naela. Alleni soo eluiga on hinnanguliselt umbes 28 aastat.

Sotsiaalne käitumine

Need ahvid on päevased ja sotsiaalsed olendid. Nad elavad alati 40 või enama inimese grupis. Sarnaselt paljude teiste primaatide liikidega praktiseerivad Alleni soode ahvid sotsiaalset hooldust, et tugevdada vägede liikmete vahelisi sidemeid. Mõnikord võivad väiksemad rühmad sööda ümber lõhkuda. Alleni soo ahvid on peamiselt puistunud, veedavad suurema osa oma ajast puust puu poole, kuid neid võib leida kohapeal, otsides toitu. Alleni Swamp ahvid suhtlevad teiste vägede liikmetega kõnede ja žestide kaudu. Kõnede hulka kuuluvad sügavad krambid, gruntsid ja hoiatussirked. Alleni ahvid toituvad puuviljadest, seemnetest, lehtedest, kaladest ja väikestest selgrootutest. Tavaliselt veedavad nad suurema osa ajast madalas vees ja avatud aladel. Alleni soo ahvide peamised kiskjad on maod, röövloomad ja Bonobo, kuid nende sooselised elupaigad leevendavad neid metsa ohtudest.

Paljundamine

Alleni soo ahvid on polügynilised, mitmed naised ja mehed. Teave Alleni Swamp-ahvi paaritumisharjumuste kohta on väga väike. Naised sünnitavad ühe järglase pärast 5-6-kuulist rasedust ja võivad sünnitada kaksikuid. Kolme kuu pärast võõrutatakse noori ja küpsetakse pärast 3-5 aastat. Alleni Swamp ahvid sünnivad igal aastal igal aastal, kuid enamik sünnitusi toimub juunis. Naised on teadaolevalt peamised hooldajad.

Kaitsealgatused

IUCN loetleb Alleni soode ahelas, mis on lähedal ohustatud liik. CITES loetleb ka II liite kohase ahvi, mis on loomade rühmad, mis ei pea tingimata väljasurema, kuid kes vajavad nende ellujäämise tagamiseks kontrolli kauplemisel. Jahi- ja elupaikade hävitamine on Alleni soo ahvi ees seisvad ohud. Ahv jahitakse selle liha eest, mida kasutatakse elatus- ja kaubanduslikel eesmärkidel.

Soovitatav

10 kõige aktiivsemat raudteejaama Saksamaal
2019
Kas villased Mammutid jäid ikka veel Maa osadele, kui suured püramiidid ehitati?
2019
Naked Mole Rat Faktid: Aafrika loomad
2019