Bald Eagle Facts: Põhja-Ameerika loomad

Üldised omadused

Haliaeetus leucocephalus või Bald Eagle on Ameerika Ühendriikide riiklik loom. Nimetus „Bald Eagle” ei tähenda, et kotkas on tegelikult kiilas. Nimi tähendab "valge". Mature Bald Eagles on enamasti pruuni värvi üle oma keha, valged pead ja sabad. Liikide emastel ja meestel on samad värvid, ainus suur erinevus on see, et emasloomad on kehamassi ja kaalu poolest vähemalt 25% suuremad kui meestel. Paljude teiste lindude puhul on nende sabade pikkus keha suurusest veidi pikk ja kergelt kiilukujuline. Nende talad on kollased ja suured ning konksud. Samasugused jalad ja iirised on ka kollast värvi, ja kiilas kotkadel on lühikesed ja võimsad varbad suurte talonitega. Nende tagumised talonid on kõrgelt arenenud ja neid kasutatakse nende saagiks läbistamisel, kui nad neid ülevalt üles tõmbavad. Vahepeal on nende jalad suletud. Noored, ebaküpsed kalju kotkad on enamasti tumepruunid, laigulised ja räpane valge. Nende talad on mustad ja nende otstes on kollased. Bald Eagle jõuab oma seksuaalse küpsuseni, kui ta on 3 või 4 aastat vana. Need linnud on erineva suurusega küpsusastmes vastavalt nende asukohale. Mida kaugemal ekvaatorist ja troopikast nad on, seda suuremad nad muutuvad. Kalju kotkad kaaluvad 3–6, 5 kg, nende keha pikkus on umbes 70–120 cm ja tiivad on tavaliselt 1, 8–2, 3 m. Naised, kes on suuremad kui mehed, kaaluvad tavaliselt vähemalt 5, 6 kg, võrreldes vastastest meestest 4, 1 kg. Bald Eagle'i eluiga looduses on tavaliselt umbes 20 aastat sünnist.

Toiduvajadused

Kalju kotkad on ikooniks olevad lindud. Suurem osa nende toidust on kala, kuid nad võivad sageli süüa väikeste imetajate rümpasid, nagu küülikud, jänesed, oravad, pesukaru ja muud sellised maismaaparad. Nad kipuvad elama märgalade, suurte rannikualade, siseveekogude või soode lähedal, kust nad oma kalajahu toituvad. Kalju kotkad teevad oma pesad tavaliselt küpsetatud lehtpuu- või okaspuudest. Nad püüavad suuri ja väga kõrgeid puid, et elada ümbritsevate veekogude ümbruses. Ideaalselt peaksid need puud olema vähemalt 20 meetri kõrgused.

Bald Eagle'i kodud

Bald Eagles on emakeelena Kanadas, Mehhikos, Saint-Pierre'is ja Miquelonis ning Ameerika Ühendriikides. Linnud on inimtegevuse suhtes tundlikud ja teevad pesad nii kaugele kui võimalik inimtegevusest. Neid võib sageli leida Floridas mangrove soodes, Chesapeake'i lahes, Wyomingis ja Lõuna-Alaska. Kui ohud on oluliselt ohustatud, on viimase nelja aastakümne jooksul Bald Eagle'i populatsioonide arv kasvanud peaaegu kaheksakordseks ja viimase kümne aasta jooksul on see kasvanud 72, 2%. Tänapäeval on majesteetlik linn lindude ohustatud liikide punases nimekirjas, mis on avaldatud Rahvusvahelise Looduskaitse Liidu poolt, kõige vähem muret tekitav liik. Kui see on leitud ainult Põhja-Ameerikas, on lind levinud Belize, Bermuda, Iirimaa, Puerto Rico, Venemaa Föderatsiooni ja USA Neitsisaartele.

Sky High Life

Bald Eagles on teadaolevalt kõige võimsamate lintide seas ja nad saavad lennata kiirusega 56-70 km / h, kui nad libisevad või liiguvad koormatuks, ja isegi kuni 48 km / h kala või toidu kandmisel. Veelgi muljetavaldavamalt võivad nad kiirendada sukeldumist 120-160 km / h. Linnud on territoriaalsed ja rändavad talvel ainult siis, kui nende toitu hoitavad veed külmuvad. On teada, et nad jäävad oma elupaikadesse kogu oma elu, liikudes nende põhja- ja lõunakodude vahel, kui veekogud külmutavad, ja teevad oma tulu suvel. Bald Eagles on ühiskondlikud linnud ja elavad pakendites.

Eagle Courtship

Pärast paari kiilas kotka tõugu munevad naised munad ja need munad kooruvad pärast kahe kuu inkubeerimist. Arvatakse, et antud kiilas kotkas elab ainult ühe partneriga ja vastastikku ainult siis, kui nende algne partner on surnud. Kui semud on püüdnud saada järeltulijaid ja ei ole suutnud seda teha mitu aastat, võivad nad minna ka oma teed ja proovida erinevate uute kaaslastega. Arvatakse, et kolmeaastase või nelja-aastase vanuse järgi on nad valmis paarituma. Linnud naasevad oma elupaikadesse, kus nad on sündinud, selleks, et paaritada ja teha seda eespool nimetatud rändemudelite järgi. Bald Eagle'i treeningut hõlbustavad muljetavaldavad lennud „tantsimine“. Siin juhivad partnerid taevast läbi, käpivad ja sõiduratta. Nad ronivad kõrgetesse tõusudesse, lukk-talonitesse ja vabalangusesse, vabastades oma talonid ja eraldades vahetult enne maapinda tabamist. Samuti kohtuvad nad suurejooneliste kõnede kaudu, tuues üksteist läbi “laulu”.

Soovitatav

Volcano Rabbit Facts: Põhja-Ameerika loomad
2019
Kõrgeim suur jõgi maailmas
2019
Millised riigid kasvatavad kohvi?
2019