Black Bear Faktid: Põhja-Ameerika loomad

Füüsiline kirjeldus

Ameerika musta karu binomiline teaduslik nimetus Ursus americanus tähendab lihtsalt „Ameerika karu”. Kokku on taksonoomide poolt siiani registreeritud 16 Ameerika Black Bear alamliiki. Vastupidi sellele, mida nimigi ütleb, ei ole kõik Ameerika „mustade” karu liikmed tegelikult mustad. Lääne mustad karud näitavad lisaks mustale värvile ka kaneeli ja pruuni värvi vihjeid, samas kui nende idapoolsed kollased võivad olla peaaegu pruunid. American Black Bears'i kaal võib kalduda märkimisväärselt varieeruma, sõltuvalt nende soost, vanusest, aastaajast, asukohast ja tervislikust seisundist. Täiskasvanud mehed võivad ulatuda veidi üle 100 kuni 500 naela. Üldiselt on emised (naised) umbes 30% vähem massilised kui karud (isased), idarannikul olevad karud on raskemad kui läänerannikul ja põhjapoolsed karud on raskemad kui nende lõunapoolsed kolleegid. Suurimad metsikad karud, keda tuleb jahti ja tappa, on ületanud 800 naela, samas kui vangistuses suurim on lähenenud 1000 naela. Loomadel, kellel on lühikesed, sissetõmmatavad sõrad, on nina ja otsa vaheline sirgem profiil ning suhteliselt pikemad, vähem ümarad kõrvad kui paljud teised karud. Tüüpilised Ameerika Black Bear'i täiskasvanud on teadaolevalt umbes nelja jalga pikk, nina kuni saba pikkusega umbes 75 tolli ja väga lühikesed sabad keha suuruse suhtes.

Dieet

American Black Bears on kõikjalised loomad, kes eelistavad toita erinevaid toite. Nende tüüpiline toitumine hõlmab putukaid, pähkleid, taimi, mett, puuvilju, porgandit, väiksemaid imetajaid ja kala. Nende toitumine varieerub suuresti sõltuvalt nende tegelikust asukohast ja aastaajast. Mustad karud tapavad aeg-ajalt ellujäämiseks põdraid või noorte hirvede vasikaid, tugevdades nende mainet kui väga oportunistlikke sööjaid.

Elupaik ja ulatus

Karu, mis on suurepärased puu ronimisvahendid, loetakse Põhja-Ameerika mandri väikseimateks, kuid kõige laialdasemateks, karu liikideks. Nende rahvastik, mõningate hinnangute järgi läheneb 1 miljonile tugevale tasemele ning on aidanud kaasa nii mängu- kui ka looduskaitsealade ja parkidega nii Mehhikos, Ameerika Ühendriikides kui ka Kanadas. On teada, et mustad karud elavad enamasti peamiselt metsastatud aladel, eriti leht- ja okasmetsades, kuid jätavad sageli oma tavapärased elupaigad vee ja toidu otsimiseks. See võib sageli olla tingitud sellest, et nad on aeg-ajalt inimeste kogukondadesse meelitanud tänu toidu kättesaadavusele arenenud piirkondades, näiteks inimeste prügilates või nende taludes ja aedades. Mustad karud on pidevad rändajad, kes läbivad suuri alasid. Ameerika mustad karud olid ajalooliselt teada, et nad hõivavad peaaegu kõiki Põhja-Ameerika metsaalasid. Kuid praegu piirduvad nad USAs vähem tihedalt asustatud piirkondadega, kuid elavad siiski enamiku Kanada ajaloolistest piirkondadest, välja arvatud Kesk-Plains 'intensiivselt kasvatatud ja elamurajoonis. Rahvusvaheline Looduskaitse Liit (IUCN) on need loetlenud „kõige vähem muret tekitavate” liikidena. See on tingitud nende suurest globaalsest elanikkonnast, mis on hinnanguliselt umbes kaks korda suurem kui kõigi teiste karude liigid, mida soodustavad nende laialdane levik ja kohanemisvõime. Enamik teisi karude liike on ohustatud või väljasurnud. Õiguslikud jahihooaegad pakutakse sageli mitmesugustes valdkondades, et aidata kontrollida Ameerika mustade karude populatsiooni, kuna need olendid pakuvad kvaliteetset mängu liha. Karu osade müümine on siiski enamikus kohtades ebaseaduslik ja õigusrikkujatel võib nende müügi eest kanda ranged rahalised ja vanglakaristused. Uus aastatuhandel on nende geograafiline ja numbriline esinemine kasvanud.

Sotsiaalne käitumine

Üks käitumuslik tunnus, mis on ühine enamikus Ameerika Black Bear alamliikides, on võime kasutada oma küüniseid ja hambaid puude tähistamiseks sidevahendina. Need loomad, kes on oma loomult iseseisvad, välja arvatud poisid ja emad, eelistavad tavaliselt toitu üksi. Siiski võivad nad aeg-ajalt üksteist taluda, kui teatud piirkonnas on palju toitu, ja sööda rühmades. Sõltuvalt toidu kättesaadavusest ja kohalikest ilmastikutingimustest talvub suur osa mustadest karudest. Näiteks ei pruugi karud talve üle ujuda piirkondades, kus talvel on pidev toit ja soe ilm.

Reproduktiivsed harjumused

Ameerika mustad karud on teadaolevalt suvekuudel paaritu ja neil on 63-70 päeva rasedusperiood. Keskmine emane võib oma eluajal sünnitada 1–6 kuubikut, tema poegad jäävad tema juurde poolteist aastat pärast võõrutamisperioodi, mis on tavaliselt 6-8 kuud. Naiste mustad karud muutuvad tavaliselt umbes kaks aastat pärast sündi seksuaalselt küpseks, kuid võivad mõnikord paljuneda pärast aasta, kui nende noored erinevad erinevatel põhjustel.

Soovitatav

Kui palju tunde on Jupiteris?
2019
Mis on eeslinn?
2019
Kui palju nullid on miljardis?
2019