Brasiilia kriitiliselt ohustatud imetajad

Brasiilia vihmametsad on koduks paljudele imetajatele, sealhulgas mitmetele endeemilistele. Brasiilias on metsa kattekihi tõttu paljud neist imetajatest vastuvõtlikud mitmetele keskkonnaohtudele. Brasiilia primaadid on suure kaotusega, kui nad tapetakse, püütakse ja elupaikade kadumisele allutatakse. Järgmised on Brasiilia kriitiliselt ohustatud imetajad.

Superagui Lion Tamarin (Leontopithecus caissara)

Superagui lion Tamarin (Leontopithecus caissara) on väike ahv Callitrichidae perekonna primaatides. Ahv elab Kagu-Brasiilia rannikuäärsetes metsades. Metsad on osa Brasiilia Atlandi vihmametsade jääkidest. Superagui Lion Tamarin'il on eriline kuld-oranž värviline keha, mis on vastuolus selle musta peaga, jalgade, rindkere, harja ja sabaga. Ahvil on pikad jooned, mis on pikad sabad, pikad saba- ja küünarlikud struktuurid. Ahv on üsna sotsiaalne ja elab rühmades, milles on 2 kuni 11 liiget. Ahv kasutab monogamiat ja hoolitseb noorte eest. Võõrutamine toimub 12 nädala pärast ning meessoost ja emasloomade suguküpsus on vastavalt 24 ja 18 kuud. Ahv toidab nektarit, puuvilju, putukaid, väikesi selgrootuid, igemeid ja lilli. Ainult hinnanguliselt 400 liigi isendit on olemas ja see on vastuvõtlik oma kitsaste rahvastikurühmade tõttu. Loomade peamised ohud on metsade hävitamine ja inimeste tungimine. Osa piirkondadest, kus liik on leitud, on kaitstud Superagui rahvuspargis ja Jacupiranga looduspargis.

Kaapori kaputsiin (Cebus kaapori)

Kaapori kapuiin (Cebus kaapori) on kapišiini ahv primaatide perekonnas Cebidae. Ahv on Brasiilia suhtes endeemiline ja elab tihedas metsas Brasiilia osariikide Maranhao ja Para rannikul. Kaapori kaputsiin on kõikjalised ja selle toitumine hõlmab väikesed putukad ja selgrootud, puuviljad, seemned, lehed ja lilled. Naised sünnitavad ükskõik millisele järglasele üks kord iga 2–4 ​​aastaaega. Ahvid tegelevad ka sotsiaalse hoolitsemisega. Ahv seisab jätkuvalt silmitsi selliste ohtudega nagu jahindus, metsade hävitamine ja elupaikade seisundi halvenemine ning see on kriitiliselt ohustatud. Väike populatsioon on registreeritud Gurupi bioloogilises reservis ja Lago de Tucurui riiklikus keskkonnakaitsealas.

Black Bearded Saki (kiropoodid Satanas)

Black Bearded Saki (chiropotes Satanas) on Brasiilia idapoolse Amazonase basseini endeemiline. Ahvi iseloomustavad paksud tumedad juuksed ja täis habe. Selle karvkate on peamiselt musta värvi, kollane-pruun, tumepruunid, seljas ja õlgades. Must-habemel Sakil on tugevad lõuad puuviljade murdmiseks, samuti toituvad seemned, putukad ja pinnas. Ahv saavutab seksuaalse küpsuse neli aastat pärast sündi, tal on viie kuu pikkune rasedusperiood ja enamasti elab üle 18 aasta. Must-habe Saki elab troopilistes vihmametsades, peamiselt jõgede ja ojade lähedal. Kriitiliselt ohustatuna on ahv silmitsi teatud ohtudega, sealhulgas raadamine, arendamise infrastruktuur ja jahindus. Ahv on leitud Gurupi bioloogilises reservis, kuigi reservi terviklikkust õõnestavad jätkuvalt ebaseaduslikud asustajad ja ebaseaduslik metsaraie.

Põhja-Muriqui (Brachyteles hypoxanthus)

Põhja-Muriqui ( Brachyteles hypoxanthus) on Muriqui liik Atelidae perekonnas ja seda leidub ka ainult Brasiilias. Liigid elavad Atlandi ookeani rannikuäärsetes metsades Brasiilia, Minas Gerais, Rio de Janeiro ja Espirito Santo piirkondades. Ahvi iseloomustab paks hallikaspruun karv, mis on meestel kollase varjundiga. Ahv toidab puuvilju, lehti ja lilli, pungasid ja koort. Liik on enamasti aktiivne päeva jooksul ja elab 8–80-liikmelistes rühmades. Naised sünnivad maist septembrini ühe järglase. Liigil on väike populatsioon, mida mõjutab jahipidamine ja metsade hävitamine. Liikide isoleeritud rühmad eksisteerivad mitmetes kaitsealadel, nagu näiteks Caparao rahvuspark ja Mata Escura bioloogiline reserv.

Muud kriitiliselt ohustatud Brasiilia imetajad

Teised Brasiilias kriitiliselt ohustatud imetajad hõlmavad ühe-triibulist Opossum'i (Monodelphis unistriata), Golden-Bellied Capuchin'i (Cebus xanthosternos) ja Barbara Browni Titi (Callicebus barbarabrownae). Mõned Brasiilia keskkonnaküsimused on kahjustanud säästva arengu jõupingutusi. Teede ehitamine, linnastumine, turismirõhk, jahindus ja metsaraie Brasiilias mõjutavad jätkuvalt riigi paljusid imetajaliike.

Brasiilia kriitiliselt ohustatud imetajad

Brasiilia kriitiliselt ohustatud imetajadTeaduslik nimi
Ühe triibuga Opossum

Monodelphis unistriata
Superagui Lion Tamarin

Leontopithecus caissara
Kaapori kaputsiin

Cebus kaapori
Golden-Bellied Capuchin

Cebus xanthosternos
Barbara Browni Titi

Callicebus barbarabrownae
Must Bearded Saki

Kiropootid satanas
Põhja-Muriqui

Brachyteles hypoxanthus

Soovitatav

Saksamaa rikkamad linnad
2019
Ravim seened: ajalugu ja kasutusalad
2019
India kõige ohustatumad imetajad
2019