Buffalo faktid: Põhja-Ameerika loomad

Füüsiline kirjeldus

Ameerika Bison (Bison bison) või pühvlit peetakse täna Põhja-Ameerikas suurimaks maismaaloomaks. Isane pühvlid võivad kasvada nii palju kui kuus jalga, mõõdetuna selle haugust õlale. Need „pullid” võivad kaaluda 1000 kuni 2000 naela. Teisest küljest võib tüüpiline naissoost bison ("lehm") ulatuda viie jala kõrguseni ja kaaluda 800 kuni 1000 naela. Ameerika pühvli karusnahk on pruun, pikk ja karvane ning lõug on allpool habemega. Selle pika saba otsas on eristav juuksekimp. Looma pea on väga suur, kahe lühikese musta sarvega, ja pühvlid omavad õlgadele suurt küünt.

Dieet

Vaatamata oma hirmuäratavale välimusele on Ameerika Bison kohustuslik taimestik. Buffalos on viljakas karjakasvatajad, kes söövad tavaliselt mitmesuguseid rohi, maitsetaimi ja setteid. Mõnikord näevad nad ka marjade ja samblike söömist. Nad taaselustavad oma toitu ja närivad seda enne kui nad lõpuks söövad, nagu teised mäletsejalised imetajad. Talvel puhastab Bison lumest, et jõuda oma suurte peade ja karmide küünte abil taimestikku.

Elupaik ja ulatus

Ameerika Buffalot võib leida Põhja-Ameerikas elavatest tasandikest, jõe orudest ja preeridest. Nad rändavad koos rühmades, mida nimetatakse karjadeks. Nad elasid korduvalt Põhja-Ameerika aladel ja olid väga tähtsad indiaani ühiskondadele, kes kasutasid oma rümpasid iga osa toidu, rõivaste, tööriistade, ladustamisseadmete ja varjupaigamaterjalide jaoks. Kahjuks hukkus umbes 50 miljonit puhvrit spordi, karusnaha ja toidu pärast sajandite jooksul pärast seda, kui Euroopa koloniseerimine oli nende kohalikesse piirkondadesse, mistõttu keelati seal elavatel ameeriklastel oma kõige olulisemad toiduallikad ja enamik teisi igapäevaelu vajadusi. Sel põhjusel vähenes bisonite arv kiiresti vaid mitmele sajale tugevale. Praegu on nad pisut tõusnud ja umbes 200 000 bisonit on elus, laiali laotatud rantšo ja metsloomade säilitamiseks. Paljud Bisonit kasvatatakse suurte kaalude kaupa nende majanduslikult elujõuliste liha tootmiseks. Ameerika Bisoni ja veiste hübriidseid ristteid nimetatakse beefalaks, samas kui veiste ja Euroopa Bisoni hübriide või viise, mida nimetatakse "zubroniks".

Käitumine

American Bison toetub päevade soojendamisel, närides või muda ja mustuses. See on sageli väga aktiivne varahommikul ja hilisel pärastlõunal, kui temperatuur on külmem, kuid valgus on endiselt olemas. Buffalo karjad ei ole ühesugused ja eri piirkondade vastavad populatsioonid võivad koosneda väga erinevatest rühmadest. Selliseid kontrastseid rühmi võib näha ühest piirkonnast koosnevas 20 emasloomast ja noortest meestest koosnevas grupis, samas kui ka kuni 20-aastane isasrühmas elab lähedal. Tavaliselt jäävad täiskasvanud mehed ja naised üldiselt lahuseks, välja arvatud aretusperioodil. Igat isast Bisoni rühma juhib alfa-mees, samas kui domineeriv emane juhib ühe sooga lehmade rühma.

Paljundamine

Kui naissoost pühvlid jõuavad kahe ja kolme aasta vanuseni, on nad valmis paarituma. Mehed ei pruugi seevastu valmis seostuma kuni kuue aasta vanuseni. Bisoni paaritumisaeg algab juulis ja lõpeb septembris. Paarimise hooajal järgib isane Bison naissoost rühmi ja valib paarituspartneri, kellele mehed "valivad" oma valitud naised. Mees kipub naissoost naise ja ülejäänud karja vahel. See etapp võib kesta paar minutit kuni mitu päeva. Kui naine ei taha mehega paarida, loobub ta temast. Mehed ähvardavad ja mõnikord haigetavad teisi mehi, kes üritavad naistele, keda praegu hooldatakse, lähedale. Võitlus meessoost Bisonis võib hõlmata sarvede lukustamist, peapööramist ja liigutamist. Umbes üheksa kuud pärast edukat aretamist sünnitab emane Bison tavaliselt ühe ühe vasika ja ta jääb isoleeritud alasse sünnitamiseks. Vastsündinud vasikas on punakaspruuni värvi ja nad saavad pärast sündi kiiresti seista ja ema ja tema laps jäävad seejärel mitu päeva täielikult isoleerituks. Kahe kuu jooksul arendab vasikas oma sarved ja õlgkübarad ning seitsmenda kuu pärast tavaliselt vasikat võõrutatakse.

Ohud

Peamine oht puhvritele on eksimatult vastutustundetu inimene. Mitmesuguste kaudsete ja otseste võimaluste tõttu ei võimalda Bisons'i koduvaldkondades toimuv inimtegevus sageli neid elada metsloomana ja minna oma elutähtsate looduslike rollide juurde oma rohumaades. Kuigi on vähe võimalusi, et bison jõuab väljasuremisele laialt levinud karjakasvatuse ja loomade säilitamise meetmete tõttu, peetakse neid "ökoloogiliselt väljasurutud", sest tänapäeval ei ela peaaegu ühtegi Ameerika Bisoni inimtegevusega takistamatult. Enamik nende teadaolevatest maadest on juba loomakasvatajate vastuseisu tõttu piiridest väljas. Kahjuks tundub, et suured looduslikud Bisoni karjad, mis rändavad Põhja-Ameerika aladel, on nüüd kadunud.

Soovitatav

Detroiti spordimeeskonnad
2019
Mida Seahorses sööb?
2019
Suurimad linnapargid Kanadas
2019