California Condor Faktid: Põhja-Ameerika loomad

Füüsiline kirjeldus

California kondor on klassifitseeritud New World Vulture'iks ja selle laiusega 8-10 jalga on suurim Põhja-Ameerika lind. Täiskasvanud California kondori hulk on täiesti must, välja arvatud iga tiiva allosas asuv valge triip. Samal ajal on alaealised linnud tumedamat pruuni värvi. Sarnaselt teiste vulture liikidega on Kalifornias kondoripea suletud paljaste sulgede ja see on ohtlik. Selle jalad on üldiselt hallikas ja erinevalt teistest vultuuridest on selle talonid suhteliselt nüri ja seetõttu sobivad nad kõndimiseks paremini kui jahipidamine.

Dieet

Küünlajana on California kondori dieedi põhitoode „karjäär”, juba surnud loomade lagunev liha. Eelistatud söögikord on pärit suurtest maismaaloomade imetajatest, nagu kitsed, veised, sead, hobused ja isegi metsikud koopad ja karud. See tähendab, et nad toituvad aeg-ajalt väiksemate imetajate rümpadest, nagu küülikud, rebased ja kojootid. Pealegi, kui nende asukoht seda võimaldab, võivad kondorimenüüs kasutada ka mereimetajaid, nagu vaalad ja merilõvid. Kuna neil ei ole lõhnatunnet, leiavad California kondorid oma toitu, vaadates teiste taimede, nagu kotkade ja muude vultuuride liikide taeva.

Elupaik ja ulatus

Varem õitsesid California kondorid kogu Ameerika edelaosas ja ka USA läänerannikul. Praegu peetakse neid siiski kriitiliselt ohustatuks ja nende valikut on vähendatud mitmetesse väikestesse taskutesse California, Arizona ja Utah. Nendes piirkondades võib kondoome leida kivistelt ja okaspuudelt. Vahepeal on nende pesad ehitatud tavaliselt puude äärde või suurte kaljudega. Praegu on Kalifornias kondori taastamiseks pühendatud kaks pühamu. Need on Sisquoc Condori pühamu San Rafael Wildernessis ja Sespe Condori pühamu Los Padresi metsas, Santa Barbara California maakondades ja Venturas.

Käitumine

California kondorid veedavad suurema osa ajast toiduga otsimisel. Lendamise ajal on teada, et nad jõuavad peaaegu 60 miili tunnis ja saavutavad enam kui 15 000 jalga pearingliku kõrguse. Lindudel on keeruline sotsiaalne struktuur, mis sageli tegutseb rühmades, kus kehakeel ja hissid ja gruntsid luuakse peckingjärjestus ja käsuliin. See haaramiskorraldus on kõige nähtavam, kui nad söövad, kuna domineerivad linnud söövad enne nende inferiore. Väljaspool inimesi on lindudel väga vähe looduslikke ohte. Sellegipoolest on teada, et nad võitlevad ja hävitavad kuldsed kotkad vaidlusaluse pähkli allika läheduses.

Paljundamine

California kondorid saavutavad tavaliselt seksuaalse küpsuse kuus aastat. Sel hetkel hakkavad nad otsima kaaslast. Mehe meelitamiseks panevad meessoost kondoomid näituse, pannes oma pead punaselt ja surudes oma suled. Kui naissoost on see ekraan näidanud, muutub paar eluks. Paar ehitab puude või kalju peale pesa, kus emane paneb iga aasta teisel aastal jaanuarist aprillini ühe muna. 53-60 päeva hiljem koorub muna. Noor lind sõidab koos oma vanematega kuni kaks aastat, enne kui ta ennast ise välja paneb. Siinkohal loovad vanemad tavaliselt uue pesa ja tõstavad teise noore lindu. See võib jätkuda enamiku lindude eluea jooksul, mis võib kesta kuni uskumatult 60 aastat.

Soovitatav

Milliseid keeli räägitakse Norras?
2019
Top 10 biotehnoloogiaettevõtet Ameerika Ühendriikides turuväärtuse järgi
2019
Kui pikk on Eiffeli torn?
2019