Caribou faktid: Põhja-Ameerika loomad

Füüsiline kirjeldus

Caribou, Rangifer tarandus, on looduslike hirvede liik. Nad kuuluvad suuresse rühma artiodaktiilide rüüstatud kabiloomade imetajaid, mis hõlmavad ka sigu, jõehobu, kaameleid, kaelkirjakuid, antiloope, lamaid ja paljusid teisi maapealseid ühtlaselt kärbitud loomi. Mõned definitsioonid hõlmavad ka teatud rühma mereimetajaid, nimelt vaala. Caribou on valge-kaela, kubeme ja jalgade nelk-pruun, sageli on neil mõnikord küljeäärne triip. Üldjuhul on nende pikkus umbes 1, 2–2, 2 meetrit ja õlal on 1, 2–1, 5 meetri kõrgune. Nad kaaluvad sageli 31–600 kilogrammi. Nende mantlid on paksud, lühikesed ja suvel värvitud pruuniks ning külmema talve tingimustes hooajaliselt halliks. Alaska piirkonnas on need loomad väiksemad kui mujal maailmas. See tähendab, et kõik Caribou värvid ja suurused erinevad märkimisväärselt soo poolest, kusjuures mehed (pullid) on tavaliselt oluliselt suuremad kui naised (lehmad). Lisaks on täiskasvanud „pullide” sarved suured, samas kui täiskasvanud lehmad on lühikesed ja tavaliselt ebakorrapärasemad ja sihvamad.

Dieet

Sarnaselt enamiku rändloomadega peab Caribou liikuma, et leida piisavat toitu, ja mõnikord peavad nad korraga katma ka väga pikad vahemaad. Need loomad söövad talvel enamasti samblikke, kui nende „roheline” toit on elusate taimede, paju- ja kaskade lehtede, rohumaade ja sedgete napp. Rikkal maapinnal elades võib täiskasvanud caribou iga päev süüa 5 kilogrammi toitu. Need on tundras elamiseks hästi kohandatud loomad. Neil on karusnahk ja nahk nii paks, et neil on rändamise ajal võimalik äärmuslikel jõgedel jõuda.

Elupaik ja ulatus

See arktiline olend on kõige sagedamini Põhja-Ameerika, kuid seda võib leida ka Soomes, Norras ja Gröönimaal. Euroopas nimetatakse karibu "põhjapõtraks", kuid kogu karibu ja põhjapõtrad on kogu maailma osa samast liigist. Tänapäeval hinnatakse maailmas umbes 950 000 karibu, kellest paljud seisavad silmitsi mitmete ohtudega, eriti kliimamuutustega, mis mõjutavad Arktika ja Arktika allpiirkondi rohkem kui mistahes maa-ala. Neid loomi ohustavad ka rahvastikutihedus, huntide ja grizsi karude saatus ning haiguspuhangud. Sellegipoolest on Caribousi praegune kaitsestaatus „väljasuremisohu” poolest „kõige vähem muret tekitav”. Kuigi karja suurused on paljudes oma kodupaikades vähenemas, on nad üha rohkematesse kohtadesse viidud, mida nad pole varem looduses näinud.

Käitumine

Karibu sarved kasvavad rohkem kui ülespoole ja väljapoole, ja karibu kasutab neid talveperioodil lume kaevamiseks. Neil on suured kabjad, mida nad sageli kasutavad külmutatud tundra kaevamiseks, eriti karmides põhjapoolsetes piirkondades. Nende küüned peavad olema üsna suured, piisavalt suured, et toetada nende loomade suuri lumelõike ja olla labadena, mis suudavad neid jäävee kaudu tõhusalt liigutada. Nad kasutavad oma küüniseid lusikana kaevamiseks, kui nad otsivad toitu. Teravad saba servad on nende loomade jaoks väga kasulikud, sest need võimaldavad neil kõva jääle ja tundra muldade sügavkülmutatud pindadele kaevata.

Paljundamine

Caribou paaritumisperiood esineb sügisel ja poegimisperioodil kevadel. Täpsemalt, mehed võitlevad naistele juurdepääsu eest. Tegelikult saavad kõige domineerivamad koguda 15-20 emast, et sellega seostada. Mees lõpetab selle aja jooksul söömise ja kaotab suure osa oma keha varudest. Naised on valmis sünnitama mais või juunis ja nad sünnivad tavaliselt ühe vasika. Lisaks on karibu ainsad hirveliigid, kus nii mehed kui naised kasvavad sarvedena. Igal aastal heidavad nad oma sarved ja järgmisel aastal kasvavad uued.

Soovitatav

Volcano Rabbit Facts: Põhja-Ameerika loomad
2019
Kõrgeim suur jõgi maailmas
2019
Millised riigid kasvatavad kohvi?
2019