Coyote Faktid: Põhja-Ameerika loomad

Füüsiline kirjeldus

Coyote on teaduslikult tuntud oma binomiaalse nime, Canis latransi ja sama perekonna seas, nagu kodused koerad, rebased ja hundid. Seal on umbes kakskümmend alamliiki ühise kojootüübi liikide hulgas, sealhulgas Plains, Mexican, Salvador ja Mountain Coyote. Neil alamliikidel on väikesed erinevused karvamustrites ja suuruses, mis eristavad neid üksteisest. Nii paljude koyootide alamliikide olemasolu tõttu on raske öelda, et konkreetsed füüsikalised omadused on liikide seas üldised. Siiski on mitmeid ühiseid jooni. Nende hulka kuuluvad kojootide suurused, ninast kuni saba pikkuseni 0, 9 kuni 1, 35 meetrit täiskasvanud kojootidele. Mehed kipuvad olema veidi pikemad kui sama vanusega naised. Meeste koyootide kaaluvahemik on 8-20 kg, naistel aga 7-18 kg. Coyote'i karusnahk varieerub sõltuvalt vanusest, alamliikidest ja kojootide füüsilisest asukohast. Üldiselt nähtavad põhivärvid on punased või pruunid. Ebaseaduslike mustritega hajutatud mustade, valged või hallid triibud ja plaastrid annavad veel palju lisavõimalusi. Koyootil on õhuke pea, millel on terav nina ja silmapaistvad kõrvad. Küpse täiskasvanud coyote saba on tavaliselt kuskil 40–46 cm. Teine tunnusjoon on see, et saba on tavaliselt alla suunatud, kuna koyoot liigub.

Dieet

Coyote poegad toetuvad oma ema esimesele kahele kuule piimale. Pärast võõrutamist on kasvatatud kojootid puhtalt lihasööjad. Nende peamiseks saagiks on väikesed loomad, nagu oravad ja metsikud jänesed. Nad püüavad oma saaki rünnates ees ja pekses oma kaela väiksematest loomadest väljavooluks. Teised nende saagikoristuse nimekirjas on porcupines ja väikesed närilised nagu hiired. Nende loomade väikese suuruse tõttu jahivad kojootid tavaliselt üksi. Nad ründavad ka karja, kus lambad on oma sihtmärkide nimekirjas ja hävitavad palju juba surnud rümpasid peaaegu kõigest, mida nad võivad kokku puutuda.

Elupaik ja ulatus

Coyote'i eluruumi nimetatakse den. Nad võivad seal elada üksi, ajutistes pakendites või tuumaperekondades. Koyoot on Põhja-Ameerikas kohalik. Neid peetakse ohustatuse seisukohast „kõige vähem murettekitavaks”, arvestades nende suurt levikut ja suurt populatsiooni selles piirkonnas. Ehkki enne Euroopa koloniseerimist ja asustamist koondusid kojootid Ameerika Ühendriikide edelaosas, nägid Kanada ja Ameerika Ühendriikide alad ning Põhja-Mehhiko, 19. ja 20. sajandi algused neid peaaegu kogu mandri ulatuses. Suur osa sellest oli tingitud sellest, et ülepüügi tõttu on olemas vähem arv võimekamaid röövloomi, nagu hundid, ja sattusid nende endiste domeenide vastu.

Käitumine

Erinevalt enamikust koera perekonna liikmetest ei toetu ellujäämiseks kojootid pakenditele või perekondlikele üksustele. Nad on samuti tunduvalt vähem agressiivsed, mis on ilmne nende väiksema saagi valikul ja kalduvus lõhkuda nii palju kui võimalik. Nad saavad aga agressiivseks, kui tegemist on territoriaalse domineerimise vastu võitlemisega, kuigi tavaliselt ei sobi nad teiste coyotega. Coyotes suhtleb, kasutades erinevaid haukuvaid helisid, samuti füüsilisi vihjeid. Sellistel eesmärkidel kasutatakse ka hormone ja lõhnu (feromoonid), eriti paaritumise ajal.

Paljundamine

Coyotes on eranditult monogamoonsed ja elavad tavaliselt tuumapere pakendis. Nende paaritumisaeg esineb tavaliselt talve keskel. Naised, kui nad on "soojuses", vabastavad lõhnu, mis meelitavad ligi mitmeid mehi. Erinevalt enamikust teistest metsloomadest ei ole tema heakskiitmise eest võitlust. Pärast seda, kui naine teeb oma valiku, siis teised mehed taganevad, jättes paari läbima kahe kuni kolme kuu pikkuse sidumisperioodi, mida võib võrrelda inimestega kohtumisega. Sellised mustrid ei ole loomariigis tavalised. Pärast kopulatsiooni kestab rasedus tavaliselt 63-päevase perioodi, mis kulmineerub poegade üleandmisega den. Selleks, et poegad oleksid valmis lahkuma ja iseseisvaks jääma, kulub umbes kolm või neli kuud.

Koostoimed teiste liikidega

Kojootid konkureerivad pidevalt hallide hundide ja punaste rebaste vahel, kellel on sarnane jaotus ja toitumine. Tavaliselt ründavad need rebaseid, kuid lahkuvad hundidest. Cougar ja bobcats on ka nende loomulik vaenlane. Hoolimata levinud uskumustest tapavad kojootid, mitte hundid või mägilõvid, rohkem USAs elusloomi kui ükski teine ​​kiskja. Coyotes on suutnud elada, vaatamata kasvavale inimrühmale kogu Põhja-Ameerikas. See on osaliselt tingitud koyoti jahi reguleerimisest. Varem jahid Lääne asunikud mõnikord oma liha jaoks kojoteid, kuigi nad tegid seda sagedamini tulusate tulude eest karusnahakaubanduses. Kuigi harvaesinevad kojaote rünnakud inimestele on dokumenteeritud, kuigi sageli ei lõpeta surma tõsiseid vigastusi. On tõendeid, et koloonia-eelsed Ameerika kultuurid võivad olla kodustatud coyotid, kuigi praktika on täna haruldane.

Soovitatav

Detroiti spordimeeskonnad
2019
Mida Seahorses sööb?
2019
Suurimad linnapargid Kanadas
2019