Grey Whale Facts: Põhja-Ameerika loomad

Füüsiline kirjeldus

Hallvaala peetakse keskmise suurusega vaalaks ja ulatub kuni 14 meetrit. Need kaaluvad kuni 33 tonni (30 000 kilogrammi), mis on sageli kaetud valgete laigudega, mis koosnevad tegelikult üle 400 naela (181 kilogrammist) parasiitidest ja vaala täididest. Selle liigi naised on tüüpiliselt suuremad kui mehed, kuigi mõlemad on välimuselt sarnased. Hallidel vaaladel ei ole seljapööre. Selle asemel on neil väike kupong, millele järgneb kuus kuni kaksteist muhke. Nad saavad oma nime oma värvusest, mis ulatub helehallist tumedale söele.

Dieet

Vaalva valuna on Grey Whale'i ülemisel lõualuul umbes 300 filter-toiteplaati, mida nimetatakse "baleeniks". Hallid vaalad kasutavad oma toitu teistest prahtidest filtri kujul. Nad teevad seda keerates nii, et üks nende suu pool seisab ookeani põranda poole. Harilik vaal tõmbab seejärel oma keele, tekitades vaakumi ja imetades sette ja toitu suhu. Hoolimata nende suurusest toidavad halvad vaalad väikseimatelt loomadelt, tarbides iga päev umbes 2425 naela (1100 kilogrammi) toitu. Nende toitumine koosneb peamiselt pisikestest krevetilaadsetest olenditest, mida nimetatakse amfipoodideks, mis elavad mudast merepõhjal. Oportunistlike söötjatena söövad nad ka torude usse, krevette, krabi vastseid ja muid väikesi kalu.

Elupaik ja ulatus

Hallid vaalad elavad täna Vaikse ookeani põhjaosas. Ükskord elasid nad ka Põhja-Atlandi ookeani, kuid neid hunniti seal väljasuremisele 17. sajandil. Looduses on ikka veel üle 20 000 hariliku vaala ja stabiilse rahvastiku suurusega on valged vaalad kantud "vähimale" liigile rahvusvahelisel looduskaitse ohustatud liikide nimekirjas. Suurimaks ohuks, millega nad silmitsi seisavad, on inimeste vaalapüügirühmad. Oma aeglase kiiruse ja rannikualade jagunemise tõttu on hallid vaalad vaalapüügitööstusele lihtsad sihtmärgid. Muud ohud vaaladele hõlmavad ookeani reostust (näiteks kaubanduslikest püügivahenditest ja naftareostusest), merelaevade tekitatud mürasaastet ja kokkupõrkeid suurte paatide ja laevadega.

Käitumine

Tavaliselt liiguvad hallid vaalad "kaunviljades", rühmades, mis tavaliselt koosnevad mitte rohkem kui kolmest vaalast. Rändeperioodil võivad nad siiski reisida kuni 16 isendiga kaunviljades. Suvel elavad nad põhjas, kus ookeani põrandad on elu poolest rikkad, kuid sügisel ja talvel rändavad hallid vaalad tagasi lõunasse, kuni Baja California, Mehhiko, kus nende kasvukohad on. Turistid, kes külastavad nende kasvukoha, võivad mõnikord kokku puutuda teatud vaaladega, mis on „sõbralikud”, vähemalt selles mõttes, et nad ujuvad paatide juurde ja võimaldavad inimestel neid puudutada. Kuid hallid vaalad on kogunud maine ka agressiivsest pöördumisest, kui nad on noortest eraldatud, seega tuleb nende poole pöördumisel olla ettevaatlik.

Paljundamine

Paaritumine toimub harilike vaalade hooajalistel kasvukohtadel ja naissoost rasedusperiood võib kesta kuni 14 kuud, võimaldades tal taas naasta Mehhiko soojadesse laguunidesse, kus ta sünnitab ühe vasika. Imetajana kannab vasikat ema umbes 6 kuud, kuna ta viibib temaga madalates vetes. Kuna inimesel on nii palju aega seksuaalse küpsuse saamiseks, on välja pakutud, et suurus on parem näitaja seksuaalse küpsuse kohta vaalades, mitte vanuses. Seda silmas pidades näib, et hallid vaalad saavad seksuaalselt küpsed täiskasvanud, kui nad saavad pikkuseks 11 kuni 12 meetrit.

Soovitatav

Detroiti spordimeeskonnad
2019
Mida Seahorses sööb?
2019
Suurimad linnapargid Kanadas
2019