Kas Narwhals Real Loomad?

Narwhals, Monodon monoceros, on hammastatud vaalad, millel on iseloomulik suur sõrm, mis ulatub koera hambast välja. Narwhals on Monodontidae perekonna tõelised olendid, kes elavad Arktika vetes Gröönimaal, Kanadas ja Venemaal, kus nad on ujuma kahekümnendates kaunviljades. Maailmas on umbes 170 000 narvärit, mis on liigitatult ohustatud, peamiselt tänu inimtegevusele ja globaalsele soojenemisele. Kui looduskaitsealaseid jõupingutusi ei teostata globaalsel tasandil, on liigi väljasuremine.

Kirjeldus

Narwhals, koos seljapuudega, millel puudub puhas valge beluga vaal, on ainsad Monodontidae perekonna kaks elusliiki. Legendaarne "ükssarvik" on keskmise suurusega, täiskasvanud mees kaalub kuni 3530 naela ja naisi 1750 naela. Narvaalid identifitseeritakse eriliselt pika merilutsiga, mis on peamiselt meestel. Tusk on tegelikult koera hammas, mis ulatub vasaku ülemise lõualuu külge ja läbi huule, et moodustada keerdkriips. Tusk kasvab kogu elueaga kuni 10 jalga ja kaalub umbes 22 naela. Umbes ühel 500-st meessoost on kaks käppu, kus ka parempoolne koera väljaulatub. Ligikaudu ainult 15% naistest kasvab meriluts, mis on piisavalt pikk, et moodustada spiraal, mis on leitud nende meessoost kolleegides.

Õõnsad elevandiluu tünnid on innerveeritud sensoorne organ, millel on kuni 10 miljonit närvilõpku, mis ühendavad aju merevee stiimulitega väliskeskkonnas. Usutakse, et mehed suhtlevad vee olemusest, haarates nende tuske kokku. Mõned teadlased usuvad, et see on ka paaritusrituaal, mis on mõeldud naistele muljet avaldama.

Dieet

Narwhalidel on piirav spetsiaalne dieet, mis koosneb valdavalt Arktika tursast, seepiast, krevettidest, süvalesta ja käe konksu kalmaarist. Söötmiseks peavad nad sukelduma 1640 jalga merepinnast allapoole ja kasutama oma saagiks avastamiseks heli. Kuna liigil ei ole hästi arenenud suu, söövad nad ujumine saagiks, kuni see on piisavalt lähedal, et imeda suhu.

Paljundamine

Naine narväärid jõuavad seksuaalse küpsuseni kuue aasta jooksul, kui nad on valmis paarituma. Paarimisperiood toimub aprillis ja mais, kui nad on avamere pakendi jääl. Rasedusaeg kestab 14 kuud, mille järel nad sünnivad ühe vasika, mõõtes 5 jalga. Vasikad toidavad oma ema piima 20 kuu jooksul, mille jooksul nad õpivad ja õpivad ka ellujäämise taktikaid, kui nad küpsevad. Sündimisel on vasikatel õhuke kiht, mis on sinine-hall värviline ja pakseneb emapiima rasvasisaldusest. Vanuse järgi muutuvad nende värvused mustaks mustaks, täiskasvanueas mustad, täiskasvanueas mustad ja valge, kui nad on vanuses. Oma loomulikus elupaigas elavad nad kuni 50 aastat.

Ohud

Narwhals on mõned kõige ohustatumad mereimetajad. Peamised röövloomad on jääkarud, merevähid, Gröönimaa haid ja tapjavaalad, mis tapavad ühe rünnakuga tosin narroni. Inimesed koristavad loomad liha ja oksadeks, mida müüakse nikerdamiseks. Hudsoni lahes hinnatakse nii liha kui ka pähkli narwali turgu 530 000 dollariga. Euroopa Liidus rakendatud kaitsealased jõupingutused keelustasid rangelt saagi ja saagi kvootide impordi. Ainult Arktika põlisrahvaste inuittidel on lubatud elatisteks jahtida.

Soovitatav

Mole Salamanders: Põhja-Ameerika loomad
2019
Üles nisu tootvad riigid
2019
Ohustatud keeled Prantsusmaal
2019