Keiser Penguin Faktid: Antarktika loomad

Füüsiline kirjeldus

Keiser-pingviin või ptenodytes forsteri, kes kasutab oma binomilist nime, on pingviinide kõige raskem ja kõrgeim. Nii isane kui emane on ploomis ja kehas suuruses identsed - kasvavad 48 tolli kõrguseni ja kaaluvad 49–99 naela. Kõigil pingviinidel on sujuv keha ja nad ei saa lennata. Keisri pingviinide sujuvamad kehad on mõeldud ujumiseks. Nende keeltes on tagaküljega barbid tagamaks, et nende saagiks ei ole püütud kergesti põgeneda. Nende tumedad ploomid muutuvad Antarktika suvel pruuniks. Molting on selle liigi seas üsna kiire, võttes umbes 34 päeva.

Dieet

Keiser pingviinid söövad peamiselt kala, kuigi nad valmistavad ka teisi mereloomadest, näiteks krillist, peajalgsetest ja koorikloomadest. Jahipidamisel võivad liigid veeta ligikaudu 20 minutit umbes 535 meetri sügavusele. Pingviiniliikidel on omapärased kohandused, mis aitavad selle vee all selle minuti jooksul ellu jääda. Nende hulka kuuluvad unikaalselt struktureeritud hemoglobiin, tahked luud barotraumade vähendamiseks, võime sulgeda vähem kehaosade vähem olulisi funktsioone ning sulgede lamedus hoiab ära soojuskadu.

Elupaik ja ulatus

Sõltuvalt sellest, millist looduslikku teadlast te küsite, on umbes 17–20 liiki pingviine. Surnud liikide arv on kahtlemata veel vastuolulisem arutelu. Keiser-pingviinide kogu maailma elanikkond oli 2009. aastal 595 000 täiskasvanud lindu ning 46 Antarktika ja Sub-Antarktika piirkonnas levinud kolooniat, mille hinnanguliselt 35% elas Antarktika ringist põhja pool. Kahjuks viidi keisripingviin 2012. aastal rahvusvahelise looduskaitse liidu poolt „kõige vähem muret tekitava” liigi hulka, mille staatus on „ohustatud”. Nende väheneva elanikkonna peamised põhjused on kliimamuutus, vähenenud toidu ja elupaikade hävitamine, samuti haiguste nakkus.

Käitumine

Keisripingviinidel ei ole püsipesi nagu enamik teisi linde. Nii teevad nad häälkõnesid oma tibude ja partnerite tuvastamiseks. Kõigist linnuliikidest elavad need pingviinid kõige külmemas keskkonnas, kus temperatuur langeb alla -40 kraadi. Sellisena aitavad nende suled nendes jahedas ümbruses ellu jääda, vältides kehakuumi kadu. Samuti on nende kehad võimelised efektiivselt sooritama termoregulatsiooni, säilitades kehatemperatuuri ilma teiste oluliste metaboolsete protsesside sekkumiseta.

Paljundamine

Antarktika talvedel kaasnevad keiser pingviinid. Nendest pingviinidest on teada, et nad sõidavad kuni 120km, otsides aretuskolooniaid. Naisel on üks muna, mida inkubeerib peamiselt meessoost kolleeg, kui ta toidab toitu. Kaks vanemat astuvad kordamööda äsja koorunud tibu eest hoolitsemiseks. Kuigi selle pingviini tüüpiline eluiga on looduses 20 aastat, võivad mõned inimesed elada kuni 50 aastat. Keskmise keisri pingviini ellujäämisvõimalused on hinnanguliselt 95%, millest umbes 1% elab kuni 50 aastat.

Soovitatav

Mis on Jaapani riiklik spordiala?
2019
Sea Cliffs of Étretat, Prantsusmaa - unikaalsed kohad üle maailma
2019
River Otter Faktid: Põhja-Ameerika loomad
2019