Milline on maailma väikseim hirveliik ja kust see leitakse?

Maailma väikseim hirv on kaks Lõuna-Ameerika hirveliiki (Põhja- ja Lõuna-Pudu hirved), mis kuuluvad perekonda Pudu. Lõuna-Pudu asub Argentina edelaosas ja Lõuna-Tšiilis, samal ajal kui Põhja-Pudu on Peruu, Ecuador, Kolumbia ja Venezuela. Lõuna-Pudu oli 2009. aastal peaaegu ohustatud ja põhjapoolne pudu on haavatav liik.

Kirjeldus

Pudelil on ümarad kõrvad, mille pikkus on umbes 3, 1 tolli, mustad silmad ja must ninad. Nende liikide seksuaalne dimorfism hõlmab asjaolu, et kõik naissoost pududid puuduvad sarvedest, samal ajal kui isastel on sarved. Nende hirvesid ei ole kooritud nagu teised hirved. Tavaliselt heidab pudus oma sarved igal aastal. Sarved ulatuvad kõrvade vahele. Nende karvavärv erineb inimese geenist, soost ja hooajast. Vanade puduste õlad ja kael muutuvad talvel tumepruun-halliks. Neil on pikad ja jäigad karusnahad, mida surutakse oma keha vastu tumepruuni kuni punakaspruuni tooniga.

Lõuna-Pudu

Lõuna-pudus on veidi suurem kui Põhja-Pudus. Nad kaaluvad 14–30 naela ja nende kõrgus õlal on vahemikus 14–18 tolli. Nende sarved on kõverdatud tahapoole ja võivad saavutada umbes 3, 5 tolli pikkuse. Lõuna-pudusil on tumedad kastan-pruunid mantlid, mis katavad sarved. Nad õitsevad umbes 6 600 jala kõrgusel merepinnast.

Põhja-Pudu

Põhja-pudus kaalub umbes 13, 2 naela ja võib saavutada maksimaalse kõrguse õlgadel 14 tolli. Nende sarved on ka kõverdatud ja võivad ulatuda maksimaalselt umbes 2, 4 tolli. Nende mantlid on lõunapoolse pudusega võrreldes kergemad. Neid leidub kõrgematel aladel, mille kõrgus merepinnast on 6, 600 ja 13, 100 jalga.

Lõuna pudu (paremal) rhea ja capybarase kõrval. Toimetuskrediit: Marge Sudol / Shutterstock.com

Käitumine

Pudus on üksikud olendid, kes tegutsevad õhtul, hilisel pärastlõunal ja varahommikul. Nende koduvahemik ulatub kuni 62 aakri suurusele, kusjuures iga pudu omab oma territooriumi. Tavaliselt tähistavad nad neid territooriume suurte sõnnikupakkidega. Pudus ei ole sotsiaalsed olendid ja ainus aeg, mil nad suhtlevad, on paaritumisajal. Mõned neist loomadest, kes neile röövivad, hõlmavad muuhulgas puuma, Magellani rebast, Andreani rebast ja sarvega öökulli. Pudus toitub tavaliselt põõsaste, sõnajalade, maitsetaimede, idude ja puude lehtedel ja viinapuudel. Need liigid võivad jääda väga pikaks ajaks ilma joogiveeta, kuna nende lehtede toitumine on kõrge.

Elupaik

Pudus elab Lõuna-Ameerika läänerannikul Valdivuse parasvöötme vihmametsades. Mõõdukas mets ulatub Argentiinast Tšiili ja see on osa neotroopsetest ökosüsteemidest. Vihmametsal on bambusepaks ja tihe pintsel, mis pakuvad suurepäraselt nende röövloomade pudusi. Valdivia vihmametsades domineerivad igihaljad angiospermipuud ja okaspuud. See on suhteliselt kitsas rannariba, mis asub Andide mäe lõunaosa ja Vaikse ookeani vahel. Lõunapoolne pudus on Lõuna-Andide nõlvadel umbes 6 600 jala kõrgusel. Põhjapoolne pudus on Peruus, Ecuadoris ja Colombia põhjaosas, kõrgusel 6, 600 kuni 1300 jalga merepinnast kõrgemal.

Soovitatav

Deepest fjordid maailmas
2019
Kriitiliselt ohustatud karnivorlaste neli liiki
2019
Gambia kultuur
2019