Peregrine Falcon Faktid: Põhja-Ameerika loomad

Füüsiline kirjeldus

Peregrine Falcon on röövlind, millel on pikad, laiad, teravad tiivad ja lühike saba. Selle silmaümbris ja selle nokkade ülemine osa on kollased. Nende ülakehade sulgedel on sinine-hall välimus ja nende peadel on mustad. Nende alumine keha suled on valged, kuid sageli värvitud halliga. Täiskasvanud sibul on tiibade pikkus vahemikus 3, 3 kuni 3, 6 meetrit ja keha suurus 14, 4 kuni 19, 2 tolli (36 kuni 49 cm). Selle kaal on vahemikus 1, 2 kuni 3, 5 naela (0, 53 kuni 1, 6 kilogrammi). National Geographic'i andmetel on praegu umbes 19 teadaolevat Peregrine Falconi alamliiki.

Dieet

Peregrine falcon toidab nahkhiirte ja teisi linde, sealhulgas tuvisid, veelinde, metsik tuvi, väikseid laululinde ja sooni. Huntimiseks haarab peregrine falcon oma saagi kaugelt kaugelt, kasutades oma visiooni. Siis kummardub ja sukeldub seejärel kiirusel, mis ületab 200 miili tunnis, püüdes teise lindu vahekauguses. Selleks, et peregrine falcon saaks sellisel kiirusel hingata, on sellel ninasõõrmetes deflektorid (koonusekujulised luud), mis aitavad seda hingata. Kui peregrine falcons ei suuda oma suurel kiirusel asuvatel tiibadel oma saaki kätte saada, võivad nad ise vigastada. Nad korraldavad ka üllatusi jahipidamise rünnakuid, kus nad püüavad oma saaki maapinnalt või paremale ühest väiksematest lindudest.

Elupaik ja ulatus

Peregrine falcon elab kõigil mandritel, välja arvatud Antarktikas. See võib areneda rannikualadel, troopilistes metsades, mägedes, kõrbete läheduses ja isegi linnade lähedal. Välja arvatud juhul, kui nad on väga noored, ei ole täiskasvanud peregrine sepad tavaliselt mingeid reaalseid ohte inimeste ega looduslike röövloomade ees. Teise maailmasõja järgsetel aastatel põhjustas ebaseaduslik jahipidamine ja pestitsiidide DDT ohjeldamatu kasutamine nende populatsioonide vähenemise vastavalt looduskaitsesüsteemile. 1970. aastate keskpaigaks oli Peregrine Falconi populatsioon Lääne-USAs vähenenud 90 protsenti. Alates sellest ajast on DDT ja muude kaitsemeetmete keelustamine võimaldanud lindude populatsioone märgatavalt suurendada. Täna on USAs ja Kanadas hinnanguliselt 1650 aretuspaari. Tegelikult nägi 1999. aastal USAs ohtlike liikide föderaalsest loetelust eemaldatud peregrine falcons.

Käitumine

Peregrine falcon on "ööpäevane", mis tähendab, et nad on tavaliselt kõige aktiivsemad päevavalguse ajal. Välja arvatud aretamise ajal, elab Peregrine Falcon iseseisvalt, territooriumil, kus ta on loonud iseenda piirid, ning kaitseb seejärel seal asuvaid ruume. Peregrine Falcon on tipu kiskjad, kellel ei ole looduslikke röövloomi. Peregrine'i mäda rajamise territooriumi pikkus sõltub toiduressursside kättesaadavusest ja teiste röövlindude populatsioonist piirkonnas. Nende pesade vahekaugus on alates 2 ja 3, 5 miili (3, 3 ja 5, 6 kilomeetri) kaugusel. . Mõned neist rändavad, teised aga jäävad püsivalt oma looduslikesse elupaikadesse, olles taas sõltuvad geograafilisest asukohast ja kliimast. Peregrine falconi keskmine eluiga on 13 aastat, kuid mõned neist on teatanud, et nad elasid 25-aastaseks. Pärast surma jätkavad nende pesad järjestikuseid põlvkondi, mõnikord juba aastaid.

Paljundamine

Paljunemisperioodil, mis tavaliselt kestab märtsi lõpust kuni maini, reprodutseerivad peregrine paari koos paariga. Meespähkli paneb pesakondade ekraanile naised meelitamiseks. Pärast seda, kui paaristamine on toimunud, moodustavad võistluse mehed ja naised, kes hakkavad üksteise lähedale asuma. Meessoost ja naissoost istuvad kõrvuti pesa ääres. Nad vaatavad tihti üksteise peale ja loomulikult ka paaritu. Enne munade paigaldamist teostavad paarid õhust näidikuid, kaasa arvatud keha rullid. Nende võlakirjadega liidetakse nad koos paaridena. Pärast munade paigaldamist aitavad nii mehed kui ka naised 3–4 muna inkubeerida umbes kuu aega, sel ajal hakkavad noored peregrines.

Soovitatav

Mis on Jaapani riiklik spordiala?
2019
Sea Cliffs of Étretat, Prantsusmaa - unikaalsed kohad üle maailma
2019
River Otter Faktid: Põhja-Ameerika loomad
2019