Punased Panda faktid: Aasia loomad

Füüsiline kirjeldus

Loetud panda on väike, arboreaalne imetaja. Kuigi ta jagab nime mustvalge Giant Pandaga, ei ole nad tegelikult tihedalt seotud. Punane panda on palju väiksem ja tavaliselt kasvab see umbes kodumaise kassiga. Sellel on punakaspruun karusnahk, märkimisväärselt pikk ja paks saba ning väikese käiguga lühikesed esijalad. Selle saba aitab mitte ainult tagada keha tasakaalu, vaid on ka loomulik kamuflaaž. Samuti on sellel laiendatud randme luu, mis aitab selle haardumisel. Punase panda pea ja keha pikkus on tavaliselt 20–23 tolli ja selle saba on 11–23 tolli. Mehed kaaluvad keskmiselt 8, 2–13, 7 naela, mis on veidi rohkem kui naised, kes kaaluvad 6, 6–13, 2 naela.

Dieet

Kuigi punased pandad näitavad eriti armastust bambuse vastu, on nad tegelikult kõikjalised. Erinevalt Giant Pandast söövad nad lisaks bambusele ka palju muid toite, sealhulgas puuvilju, tammetõrusid, juure, seeni ja mune. Samuti võivad nad süüa väikesi imetajaid ja linde. Nad otsivad maad või puid läbi jooksva toidu. Kuna nad ei saa tselluloosi seedida, peavad nad ellujäämiseks tarbima suurt kogust bambust, eriti võrseid ja värskeid lehti. Teine uudishimulik fakt nende toitumise kohta on see, et nad on ainsad mitteprimaadid, kes saavad maitsta kunstlikke magusaineid.

Elupaik ja ulatus

Punane panda jagab hiiglaslikku panda vihmast, kõrgetasemelist metsaelupaika, kuigi sellel on laiem valik. Nad eelistavad parasvöötme Himaalaja ümber. Neid võib leida Nepali mägedes, Põhja-Myanmaris, Lõuna-Tiibetis ja Kesk-Hiinas. Red pandase looduslikud elupaigad on halvenenud metsade hävitamise, linnastumise ja muude liigsete inimtegevuste tõttu. Kuna metsaraie ja vastutustundetu põllumajandustava hävitab üha rohkem metsi, siis nende arv väheneb tänapäeval pidevalt. Nendel põhjustel on IUCNi punane nimekiri klassifitseeritud "ohustatud". 3.1. Selle tulemusena kaitstakse neid siseriiklike seadustega nende piirides olevates riikides.

Käitumine

Red pandas on territoriaalne ja nad tähistavad oma territooriumi uriiniga ja nõrga muskus-lõhnaga sekretsiooni oma anal glandidest. Nad on üldiselt häbelikud ja üksildased, välja arvatud siis, kui nad paarituvad. Oma madala kalorsusega toitumise tõttu on nad enamasti mitteaktiivsed ja veedavad palju aega oma magamiseks. Sellegipoolest on nad suurepärased mägironijad ja sageli elavad ja magavad puudel. Nad tegutsevad peamiselt päikeseloojangut kuni koitu, samal ajal kui nad on päevasel ajal istuvad. Tegelikult teevad nad sageli peaaegu midagi muud kui magamine ja söömine. Ohu ees seismisel püüavad nad sageli puude ronimisega põgeneda.

Paljundamine

Punase pande mõlemad soost suhtlevad paaritumise ajal üksteisega. Samasugused mehed ja naised kalduvad iga paaritamisperioodi jooksul, mis on alates jaanuari keskpaigast kuni märtsi alguseni, üksteisega koos. Pärast rasedusperioodi 112 kuni 158 päeva sünnitab emane pesas juuni keskpaigast kuni juuli lõpuni. Allapanu on tavaliselt üks kuni neli noort. Beebid on sündinud pimedad ja kurtid, igaüks kaalub 3, 9 kuni 4, 6 untsi. Pärast sündi puhastab ema oma lapsi ja veedab suurema osa ajast nendega, samas kui meestel on harva abi. Imikud avavad oma silmad umbes 18 päeva pärast ja jäävad oma emade pesadesse kuni järgmise pesakonna sünnini.

Soovitatav

Mole Salamanders: Põhja-Ameerika loomad
2019
Üles nisu tootvad riigid
2019
Ohustatud keeled Prantsusmaal
2019