Vähim hobuste faktid: Põhja-Ameerika loomad

Füüsiline kirjeldus

Vähim härjamees on hiire suurusega talvel, millel on pikk sihvakas keha, lühikesed pruunid või valged jalad ja väike, sujuv pea. Sellel on lühikesed ümmargused kõrvad, kuulised silmad ja nuusad, mis lõpevad räbudega. Vähim hobuste karusnahk võib olla kõik valge või pruun, valge lõng, mis ulatub lõugast korgini, samas kui saba on pruun. Missouri looduskaitseministeeriumi sõnul võivad karvade värvimuutused esineda sageli pruunist valgeteni talvel. Meeste pikkus, kaasa arvatud sabad, on kuni 10 tolli ja kaaluvad 2, 1–3, 2 untsi vastavalt Illinoisi loodusvarade osakonnale. Naised on kuni 9 tolli pikkused ja kaaluvad 1, 2 kuni 2, 5 untsi. Vähim-leibkonna käppadel on 5 sigistatud varvast, mis sobivad oma lihasööja, röövelliku eluviisiga.

Dieet

Väikse kiskjana on kõige vähem lapsed peamisteks toiduallikateks väikesed närilised, nagu hiired, põlved ja põllud. Päeval võib vähim härjamees süüa 1 kuni 1½ hiirt, kokku üle poole oma kehakaalust. Samas on vähim abikaasa oportunistlik kiskja, kes sööb ka väikeseid kalu, linde, putukaid, sisalikke ja lindude mune. Kui kõige vähem tütarlaps kohtub oma saagiga, haarab ta selle kiiresti pea taga ja hammustab kiirelt üksteise järel oma kolju. Umbes 30 sekundi pärast sureb saagiks. Pärast söömist säilitavad kõige vähem lapsed ülemäärast toitu oma kaevikus, et tagada nende tulevikuks toitumine.

Elupaik ja ulatus

Põhja-Ameerika vahemikud nagu Alaska, Kanada ja Põhja-Ameerika riigid, samuti suur osa Euraasiast on seal, kus loomulikult leitakse kõige vähem vaimupopulatsiooni, teised elanikud on mujal, sealhulgas lõunapoolkeral. Nendes vahemikutes elab vähim riietus niidud, rohumaad, sootunud alad, karjamaad, nakkeala elupaigad ja hiire nakatunud laudad. See elab mooride ja gopterite kaevatud õlgade või õõnsate palkidega, kus esimest ei saa leida. Rahvusvahelise Looduskaitse Liidu (IUCN) 2008. aasta punases nimekirjas klassifitseeriti kõige vähem riietatud ohustatud liikide seas kõige vähem muret tekitavat liiki. IUCNi andmetel on selle elanikkond stabiilne, kuna selle peamised ohud on mürgistus näriliste tõrjevahenditega ja põllumajandustavade muutumine nende kodupiirkondades.

Käitumine

Vähim hobune, juhib üksildast elustiili, välja arvatud aretamise ajal. Ehkki vähimki neiu on mõnikord päeva jooksul nähtav, on see kõige aktiivsem öösel. Minnesota loodusvarade osakonna sõnul kaitsevad nii meessoost kui ka naissoost naised oma territooriumi samast soost teistest. Üks vähimarjamaa territoorium võib ulatuda kuni 24, 3 hektarini, mille nad kehtestavad anorgaaniliste näärmete lõhnade eraldamisega. Kui ähvardab, siis vähim Weaselit toodab valju, karm chirpit või screechit ja eeldab "tantsu sõda". Seda tantsu iseloomustavad hüpped, keerdud, paljad ja selja tagaosa. Kui see on kaaslasega või noorte kutsumisega, võib see kõige vähem kiusata väikest trilli. Vähim abikaasa on maailma väikseim lihasööja, kellele on niisugused suuremad röövloomad nagu maod, haukid, öökullid, rebased, kojootid ja maja kassid.

Paljundamine

Seksuaalne küpsus algab 3–4 kuu jooksul, kui toit on küllaldane. Naised suguküpseks muutuvad kiiremini, samal ajal kui loomade mitmekesisuse järgi saavutavad mehed küpsuse umbes 8 või 9 kuud. Aretus võib toimuda aastaringselt, kuigi paaritumine on talvel harvem. Mõlema vähimarjade sugud ühilduvad mitme partneriga. Mehed ja naised kaitsevad paaritumise ajal oma territooriumi, kuid hiljem lahkuvad mehed otsima teisi naisi "soojuses". Vähimlapsukese rasedusperiood kestab umbes 35 päeva, pärast mida sünnitab emane keskmiselt 4 kuni 5 komplekti pesakonna kohta. Loomade mitmekesisuse kohaselt on vähimlapsa eluaeg 1 kuni 2 aastat looduses, oluliselt lühem kui paljud teised kiskjalised.

Soovitatav

Religioossed uskumused Marokos
2019
Kasahstani kohalikud linnud
2019
Mis on USA vanim ülikool?
2019