Vaquitas - haruldased Mehhiko loomad

Vaquitase ( Phocoena sinus ) peetakse maailma kõige ohustatumaks vaalikaks, mis on nummerdatud 2018. aasta märtsi rahvastikuprognooside järgi ainult 12-15-ni. Need Mehhiko lahes endeemilised pringlid on loetletud kriitiliselt ohustatud Rahvusvaheline Looduskaitse Liit (IUCN) alates 1996. aastast.

5. Füüsiline kirjeldus

Vaquitas on väikseimad vaalalised, kelle pikkus on vaid 120 kuni 150 sentimeetrit ja kaalub umbes 55 kilogrammi. Naiste vaquitas on tavaliselt veidi suurem kui liigi isased. Vaquitase nahk ulatub tumehallist selja pinnalt helepruuni kuni valge poole. Pimedate silmad ja suu ümbritsevad tumedad ringid ja tumedad triibud jooksevad selle lõugast alameni. Arvatakse, et vaquitase sihvakas keha ja laiad uimed aitavad neil säilitada normaalset kehatemperatuuri nende poolt elavates soojades vetes.

4. Dieet ja käitumine

Vaquitase jahipidamine ja toitmine põhjalähedaste kalade ja põhjakalade liikide elupaigas. Tavaliselt söövad nad laguunides, kus nad kasutavad kalade olemasolu avastamiseks echolokatsiooni. Vaquitase kõige sagedamini tarbitavad kalad on meriforell, grunts ja croakers. Vaquitas on tavaliselt üksikud liigid, välja arvatud juhul, kui emad on kaasas nende vasikatega. Harvadel juhtudel on täheldatud 10 või enama vaquitase rühmi. Need pringlid ei ole seega nii seltsivad kui teised lähedalt seotud vaalalised nagu delfiinid. Nad on ka looduse pealispinnast veetõkked vaid lühikese aja jooksul, et hingata ja seejärel kiiresti kaduda ookeani sügavustesse.

3. Elupaik ja ulatus

Vaquitas elab rannajoone läheduses madalad, tumedad laguunid, kus tingimused on ideaalsed paljude kalade, koorikloomade ja kalmaaride kättesaadavuseks, mis kõik on vaquitase toiduks. Need pringlid eelistavad söödata madalates vetes kuni 100 jalga. Neid võib näha rannikuvetes, mis on umbes 11 kuni 25 kilomeetri kaugusel rannikust ja veesügavusest 36 kuni 160 jalga. Neil on teiste maailma vaalaliste seas kõige piiratum valik ja neid leidub ainult California lahe põhjaosas.

2. Paljundamine ja elutsükkel

Vaquitidel on väga aeglane reproduktsioonitempo, mis toodab ainult ühte vasikat 1 kuni 2 aasta jooksul, mis on samuti üks selle tegurite arvu vähenemisest tingitud tegureid. Kuna vaquitad on olemuselt rasked, on nende elutsüklist ja paljunemisest väga vähe teada ning enamik andmeid saadakse selle liigi püütud isikute uurimisel. Loomad küpsevad suguküpselt vanuses 3 kuni 6 aastat ja paarid hiliskevadest ja suve algusest. Pärast rasedusperioodi umbes 10 kuni 11 kuud toodavad nad ainult ühte vasikat. Vasikas jääb emaga umbes 6-8 kuud ja on siis valmis elama iseseisvalt.

1. Ohud ja kaitse

Suurim oht ​​vaquita ellujäämisele on kaaspüügi probleem. Need pringlid püütakse sageli tahtmatult püügivahendites, mida kasutatakse krevettide ja muude kalade püügiks rannikuvetes. Hinnangute kohaselt sureb igal aastal ligi 39 vaquitat, mis tuleneb teistest veekogudest püütud nakkevõrkude püügist. Lisaks kaaspüügile ähvardavad vaquitad ka nende elupaikade vähenevad veemahud. Colorado jõgi tühjendatakse kodumajapidamiste tarbeks suures osas kogu oma vesikonnas ja seega on selle veetaseme langus, kui see voolab California lahes. Põllumajanduslik äravool ja mürgised kemikaalid voolavad ka lahesse, mis ähvardab veelgi vaquitase ellujäämist. Tunnistades viivitamatut vajadust neid päästa, on Mehhiko valitsus loonud Vaquita taastamise rahvusvahelise komitee (CIRVA), et jälgida ja kaitsta vaquitasid nende looduslikus elupaigas. Suur osa vaquita elupaigast on kuulutatud looduskaitsealaks ja plaanib seda ala veelgi laiendada, et hõlmata kogu nende loomade valik. Traalimine ja muu kaubanduslik kalapüük on looduskaitsealal täielikult keelatud. Samuti on plaanis luua alternatiivne jätkusuutlik tööhõive allikas Pärsia lahe kohalikele kaluritele, et nad lahutaksid nad vaquita elupaikade püügist. Vaquita kannatust on näidatud dokumentaalfilmis "Shadows".

Soovitatav

Venezuela endeemilised linnud
2019
Maailma riigid kultiveeritud maa osakaalu järgi
2019
Ely katedraal - märkimisväärsed katedraalid
2019