Wallaby faktid: Okeaania loomad

Füüsiline kirjeldus

Wallabies on püsti, Marsupiaalsed imetajad, keda leitakse peamiselt Austraalias, samuti Uus-Guinea saarel. Nad on klassifitseeritud kenguriperekonna (Macropodidae) osana koos pademelonide, quokkaside, kängurude ja puu kenguritega. Marsupiaalsed naised on loomad, kellel on nende keskosa sees kotid, kus nad tõstavad oma noori, muidu tuntakse rõõmuna, mitu kuud pärast seda, mis tähendaks enneaegset sündi platsentaalsetes imetajates (euterlased). Wallabies on väikesed ja keskmise suurusega imetajad, kellel on võimas tagajalg ja sama tugev saba. Viimast kasutatakse nii kaitse kui ka tasakaalu saavutamiseks ning see saba võib kasvada sama pikkusega kui ülejäänud kehad. Wallabies on tuntud oma võime tõttu põrkuda väga kiiresti, samuti hüppavad muljetavaldavad kõrgused, et kaitsta end röövloomade eest, mida nad suudavad saavutada tänu suurele lihaste tagajalgadele.

Dieet

Wallabies toituvad peamiselt köögiviljadest, rohumaadest ja muudest taimsetest toitudest, nagu nende looduslikes elupaikades leitud põõsaste viljad, lehed ja juured. Kohanemised, mis võimaldavad neil püsima jääda, on nende piklik nägu ja lõualuu struktuur, samuti nende suured lamedad hambad, mis on ette nähtud eelkõige kõva taimestiku närimiseks. Värske vee aukude puudumisel suudavad wallabies merevett juua, mida ainult väga vähesed teised loomad saavad teha. Kliimatingimustes ja keskkondades, kus vesi ei ole kergesti kättesaadav, võivad need soodsad imetajad endiselt saada piisavalt vedelikke imetavatest taimedest ja köögiviljadest, mida nad söövad. Neid, keda vangistatakse, toidetakse tavaliselt puu- ja köögiviljadega, mida tavaliselt leidub aedades ja taludes, nagu õunad, maguskartulid, porgandid ja heina.

Elupaik ja ulatus

Wallabies on põliselanikud Austraalia mandril, samuti kaugetes, tugevalt metsastatud ja poolkuivades Uus-Guinea piirkondades. Sissejuhatavaid populatsioone on sageli täheldatud sellistes riikides nagu Iirimaa, Hawaii, Uus-Meremaa ja Šotimaa, eriti viimaste ülemistes piirkondades ja kaugetes saartel. Praegu klassifitseerib Rahvusvaheline Looduskaitse Liit ohustatud liikide punane nimekiri liigitatuks mitmeid liikide Wallabies alamliike. Tegelikult on neli neist juba "väljasurnud" nende looduslike elupaikade hävitamise, reostuse ja vastutustundetu linnastumise tõttu, mis on viinud need piiskad teedesse, maanteedesse ja nende röövloomade lähedusse, olles sunnitud loodusesse lähemale. koerad, metskassid ja rebased, keda nad on jahti.

Käitumine

Wallabies eelistavad toitu süüa ja elada üksi ning neid ei saa vaevalt pidada seltskondlikuks. Üks erand sellest üldsusest on näha Wallaby liigi naistel, kui nende ülesandeks on oma noorukite kandmine ja tõstmine sünnist alates oma rõõmude esimestest elukuudest. Suuremate Wallabies'i liikide puhul on täheldatud, et need on enamasti aktiivsed päeva jooksul ja neil on kalduvus elada rühmades või "mobs", mis koosnevad 50-st üksikisikust. Väiksemad liigid, teiselt poolt, on valdavalt öised ja neil on kalduvus elada eriti üksinda. Wallabies kaitseb oma kodu ja territooriumi oma tugevalt ehitatud sabade ja tagajalgade abil ning võib ähvardamisel olla agressiivne. Mehed võitlevad ka üksteisega, eriti kui naissoost preening, kuigi eksperdid on täheldanud, et sellised võitlused on harva surmavad ega tekita tavaliselt püsivaid vigastusi.

Paljundamine

Wallabies tõugab jaanuaris ja veebruaris, mis on suvel lõunapoolkeral. Wallabies'i tiinusperiood kestab umbes 28 päeva, pärast seda sünnivad naised vaid ühe noore, mida nimetatakse "joeyks". Umbes kaks kuud pärast seda jääb joey ema kotti, kus see kasvab ja areneb. Neil harvadel juhtudel, kui ema wallaby rasestub, samal ajal kui teine ​​joey elab endiselt oma kotis, tekib huvitav nähtus, mida tuntakse kui “embrüonaalset diapausi”. Selle perioodi jooksul lükatakse sündimata noore areng edasi seni, kuni vanem joey on ema kotist lahkunud.

Soovitatav

Venezuela endeemilised linnud
2019
Maailma riigid kultiveeritud maa osakaalu järgi
2019
Ely katedraal - märkimisväärsed katedraalid
2019