Collared Pika faktid - Põhja-Ameerika loomad

Füüsiline kirjeldus

Kaelarihmad on suhteliselt väikesed, ulatudes täiskasvanueas umbes 5, 5 untsi ja neil on varjatud saba ja lühikesed ümmargused kõrvad. Võrreldes nende eesmiste jäsemetega, on nende tagumine jäsemed mõnevõrra suuremad ja neil on mõlemal esijalgal viis numbrit ja igal tagajalgal neli. Jalgade korral on neil karvane plantar pind. Kaeluse pika kolju on suhteliselt tasane ja sellel ei ole pihustavat kuuldavat verd ega supraorbitaalset protsessi. Krae pika vatsakarv on kreemjas valge, seljapunane karv on natuke hallikas. Neil on õlad ja õlad omapärased plaastrid, mis moodustavad krae, mis annab liikidele nimetuse “kaelarihm”.

Dieet

Toitumise poolest on kaelarihmad peaaegu puhtad taimsed. Need on ökotooniliikide täiuslik näide, mis tähendab, et nende kodud ja varjupaigad eraldatakse tavaliselt nende toidukaupadest. Kui aktiivsed kaelarihmad, siis koguvad suvekuudel erinevaid taimestikke, et talveperioodil püsida. Okotooniliikidena toodavad nad kahte erinevat väljaheite pelletit: kas kõvad või pehmed. Pehmed graanulid tarbitakse ümber kaelarihmadena, et vähendada nende toidu toiteväärtuse kadu. Samuti on teada, et nad tarbivad teiste liikide fekaalseid graanuleid, sealhulgas ermiini ja kõri marmoteid. Kuigi nad on herbivoorid, võivad nad toiduaine- ja rasvasisalduse täitmiseks aeg-ajalt linde tarbida, kui toidu kättesaadavus on madal. Samuti võivad nad talvel kasutada maa-alustel lumetunnelites samblikke ja muid väikeseid taimi, kui nad ei suutnud varem suvel varuda piisavalt heinavarusid.

Elupaik ja ulatus

Kaelarihmad elavad mägisel maastikul koos taluse nõlvadega ja suurte rändrahnudega, mis sageli kujutavad kivimäge. Nad eelistavad elada mööda taluse nõlvaid, millel on vahetus läheduses kõrgetasemeline taimestik. Kolledžid asuvad mõnikord ka Briti Columbias ja Alaska merepinna lähedal asuvates piirkondades. Tavaliselt leidub neid aga Kesk- ja Kagu-Alaska mägipiirkondades, alates Richardsoni mägedest Arktika ringist põhja pool Yukonis, loodeosas Mackenzie jõest lääne pool ja edela-Briti Columbia lõuna suunas. Neid võib leida ka Yukon-Tanana kõrgustikest ja Chigmiti mägedest.

Käitumine

Kuigi kaelarihmad kuuluvad Ochotonidae liikidesse, erinevalt paljudest teistest selle rühma liikmetest nad ei koo. Selle asemel on teada, et nad võtavad varjupaika oma taluse elupaigas. Neid on iseloomustatud kui assotsiaalseid ja seetõttu on nad oma territooriumilt äärmiselt kaitsvad. Tegelikult leidub neid sageli sissetungijate taga. Kuigi neid on mõnikord paarikaupa näha, on nad peamiselt üksildased olendid. On teada, et nad veedavad suure osa oma päevast karjatamise ja taimede kogumise eest oma talveahjude jaoks. Kaelarihmad ei talve ajal talve ja nad on ööpäevased. Nad on ka kleptoparasiitid, mis tähendab, et nad varastavad üksteisest toitu.

Paljundamine

Kaelarihmad sobivad tavaliselt oma lähima naabri vastaspoolega. Neid iseloomustab fakultatiivselt monogamous, mis tähendab, et mehed ei pääse mitmesse emasesse, sest nad ei suuda seda piisavalt suurte territooriumi ulatuses kontrollida. Collared pika pesitsushooaja saavutab oma tippu mais ja juuni alguses. Naistel on teadaolevalt kaks pesakonda aastas, igas pesakonnas sünnib 2–6 noort. Rasedus kestab 3 kuni 4 nädalat. Kaelarihmad kasvavad sünnist kiiresti, jõudes täiskasvanud täiskasvanute suurusteni umbes 50 päeva jooksul.

Soovitatav

Milliseid keeli räägitakse Norras?
2019
Top 10 biotehnoloogiaettevõtet Ameerika Ühendriikides turuväärtuse järgi
2019
Kui pikk on Eiffeli torn?
2019