Muskrati faktid - Põhja-Ameerika loomad

Mis on muskrats?

Muskraadid (Ondatra zibethicus) on Põhja-Ameerikas kohalikud ja ainsad liigid Ondatra perekonnas, mis omakorda on ainsaks perekonnaks Tribe Ondatrini. Muskratsid on perekonna Cricetidae suurimad liikmed ordeni Rodentia perekonnas Muroidea. Tänu nende „muskuslikule” lõhnale, rottide sarnasele välimusele ja sõna „Muskrat”, mis on nende liigi nime lähedane homonüüm Algonquini keeltes, anti neile inglise keeles üldnimetus, mida nad ikka veel kannavad. Vahepeal pärineb Muskrats 'binomiaalne nimi loomade natiivse Wyandoti nime (ondathra) neo-latiniseerimisest Ondatra perekonna nimele ja liigi nimetus zibethicus, mis pärineb ladina sõnast, mis kirjeldab “muskuslikku lõhna” alates “civet”. Loomakasvatajas. Täiskasvanud muskratsidel on tavaliselt keha pikkus jala pikkuses peast rumpini, saba, mis on sarnaselt umbes jala pikkune ja kehakaal umbes 3 naela. Hoolimata tihedatest, kompaktsetest vormidest on muskratsidel siledad silmad ja lühikesed kõrvad, mis on sarnased väiksemate näriliste omadega. Kuigi paljusid muskraate iseloomustab tume mahagonist karusnahk ja alatoon, võivad nad tegelikult olla värvivalik, mustanahaline kuni albiino ja roosad silmad. Muskraadi karusnahka on juba ammu hinnanud fashionistas ja need, kes neid nii müüvad kui ka müüvad, ning üksikisikute püünised ja muskratside jahindus leiavad sageli, et nad on kergesti jälgitavad loomad. Nad mitte ainult ei jäta eristatavaid jalajälgi, kui nad läbivad märjal pinnasel, vaid jätavad liiva ja maapinna vahele veelgi eristavama rööbastee, kuna nende pikad sabad tõmbuvad üle maa.

Mida Muskrats süüa (ja mida neile meeldib süüa)

Muskratsid tarbivad peaaegu puhtalt taimetoitlast, näidates erilist kalduvust närbumistele ja muudele veetaimedele. Väga külmades ilmastikutingimustes ja muudel toidupuuduse aegadel tarbivad nad mõnikord ka vee- ja amfiibloomi, eriti väikeseid kalu, koorikloomi ja konna. Suurte populatsioonide ja laia diasporaa tõttu on muskraadid paljude teiste loomade jaoks olulised toiduallikad. Igasugused liha armastavad loomad, sealhulgas suured kalad, röövloomad, roomajad ja looduslikud Felines ja Canines, tarbivad muskrati regulaarselt. Lisaks on Ameerika põliselanikud pikka aega kasutanud muskrat liha ja karusnaha.

Muskratide keskkond

Tänu oma kiirele kasvule ja karusnahkade kvaliteedile muutus aja jooksul populaarseks kaubanduslik muskratide kasvatamine ning loomad võeti sellisteks eesmärkideks paljudes väljaspool nende loomulikku ulatust, sageli soovimatute tagajärgedega ümbritseva keskkonna katkestamisel. kodu sees. Tänapäeval elavad muskratsid mitte ainult Kanadas ja USAs, vaid Albaanias, Argentiinas, Austrias, Valgevenes, Belgias, Bulgaarias, Tšiilis, Tšehhi Vabariigis, Eestis, Soomes, Prantsusmaal, Saksamaal, Gibraltaril, Ungaris, Itaalias, Jaapanis, Lätis, Leedu, Mehhiko, Moldova, Mongoolia, Madalmaad, Poola, Rumeenia, Vene Föderatsioon, Slovakkia, Sloveenia, Rootsi, Šveits ja Ukraina. Paljudes nendes paikades peetakse neid invasiivseteks liikideks ja neid käsitletakse kahjuritena. Kuna märgalasid halvendavad kliimamuutused, inimareng ja ehitus ning keemiline äravool ja muud saasteained, ähvardab sealsete muskratside levik paljude märgalade ressursse kahandada paljudes põhjapoolkerades. Eriti muskratside ründamistegevus halvendab sageli pankade erosiooni ja neid mürgitatakse paljudes kohtades pelgalt häiretena. See on eriti problemaatiline Euroopas, Aasias ja Lõuna-Ameerikas, kus need on muutunud invasiivseteks liikideks. Probleemi halvendab näriliste looduslike röövloomade vähesus nendes piirkondades ülemäärase püügi tõttu. Sellega öeldes, nende võime kohaneda peaaegu igasuguse kliimaga, kus vesi on olemas, nende suured ja sagedased pesakondade suurused ja muskratside toitumise mitmekesisus, ei ole neil närilistel tõenäoliselt peagi ohtu destabiliseerida oma populatsioone.

Elu märgaladel

Muskratsidel on mitmeid kohandusi, mis võimaldavad neil veekeskkondades areneda ja jääda alles 20 minuti jooksul alles jäänud ja ellu jääda. Hoolimata asjaolust, et nende mõlajalad näivad olevat ideaalsed ujumiseks, on enamik muskratside veealuseid tõukejõudu nende sabadest. Sarnaselt teiste veeimetajatega on nad vähem tundlikud oma vereringesse koguneva kõrge süsinikdioksiidi tasemeni, mis on osa sellest, miks nad suudavad niisuguseid pikki perioode ilma värske õhuta toime tulla. Muskratsidel on ka lõikehambad, mis jäävad suletud ajal väljapoole suu, võimaldades neil hinge kinni hoida. Muskratsid elavad tihti koos "tuumaperekonnana", mis koosneb emast, tema kaaslastest ja noortest, kuigi need on tavaliselt teiste perede lähedal kohalikes muskratide kogukondades. Nad ehitavad maja, mida nimetatakse koduks, mis on kuplikujuline, mis on valmistatud lähedal asuvast taimestikust ja muda. Muskratsid levivad rohkem avatud veealadel, kuid õitsvatel kattilistes tiikides võib elada kuni 40 inimest ühe aakri suuruse märgalaga. Keskmine eluiga on looduses 1-3 aastat, kuid see võib elada kuni 10 aastat vangistuses.

Muskratside korrutamine

Muskrats tõugub tavaliselt varakevadest kuni suve lõpuni, kusjuures lõviosa noorest on sündinud aprillist juunini. Rasedus kestab umbes 4 nädalat ja lapsed on karvad ja väikesed, kaaludes sünni ajal alla untsi. Emadel on pesakonna kohta kolm kuni kuus noort ja igal aastal on kaks või kolm pesakonda. Muskraadid võivad ujuda kolme nädala vanuselt ja tavaliselt võõrutatakse neid umbes ühe nädala pärast. Meestel ei ole noorte kasvatamisel mingit rolli ja emad teevad seda peaaegu täielikult omaette. Vaatamata sellele, et kohalikel elanikel on oma loomuliku levikuga väga stabiilne elanikkond, esineb neid hooaja ja hooaja vahel tohutult, üldjuhul ilmneb järsk tõus ja järsk elanikkonna langus tsüklilises plaanis, kus iga tsükkel kestab umbes kümme aastat. Oma loomulikus piirkonnas on väga vähe kohti, kus muskratside populatsioone peetakse ohustatuks.

Soovitatav

Volcano Rabbit Facts: Põhja-Ameerika loomad
2019
Kõrgeim suur jõgi maailmas
2019
Millised riigid kasvatavad kohvi?
2019