Red Fox: Põhja-Ameerika loomad

Füüsiline kirjeldus

Punane rebane, kelle teaduslik nimetus on Vulpes vulpes, on väike, koeratarneline imetaja ja ordu Carnivora kõige enam rahvaarvuga liikmed. Kuigi Red Fox on tuntud oma suure fuzzy saba poolest, mis moodustab kolmandiku kogu keha pikkusest, on sellel ka terav, terav nägu ja kõrvad, vilgas ja kergelt ehitatud keha ning hõõguv pikk karusnahk. Samal ajal kui seljal, külgedel ja peaga karusnahk on oranžpunane, on kaelal ja rinnal ka valge karusnahk. See on Vulpes 'tõelise rebane perekonna suurim liik. Kuigi isased rebased on tavaliselt suuremad kui naised, kaalub keskmine punane rebane tavaliselt vahemikus 6, 5–24 naela (3–11 kilogrammi) ja keskmine keha pikkus ulatub umbes 2, 5 ja 3, 5 jalga (90 ja 112 sentimeetrit).

Dieet

Punane rebane on kõikjalik loom, kelle toitumine on kohaliku keskkonna ja hooaja tõttu väga erinev. Kuigi punased rebased saagiksid peamiselt väikeste imetajate, sealhulgas hirvede, hiirte, oravate, lemmingide, näriliste, küülikute ja lindude peal, söövad nad ka köögivilju ja puuvilju. Kui nad elavad inimeste populatsioonide lähedal, võivad nad süüa ka prügi- ja lemmikloomatoidus. Punased rebased on väga head jahimehed ja nad on oma toiduga varustamise suhtes väga ettevaatlikud. Sellisena planeerivad nad edasi ja jätkavad jahti ka siis, kui nad on täis. Tavaliselt säilitavad nad lisa toitu lehtede, lume või mustuse all ja märgistavad ladustamiskohad uriiniga.

Elupaik ja ulatus

Kuigi punased rebased elavad üle kogu maailma, on nad Põhja-Ameerikas üks levinumaid imetajaid. Nad võivad elada paljudes erinevates elupaikades, sealhulgas metsades, rohumaades, mägedes ja kõrbetes. Samuti sobivad nad hästi inimeste asustatud keskkondadega, nagu talud, äärelinnad ja isegi suurte linnakogukondade lähedus. Tavaliselt elavad nad metsaalade, preeriade ja põllumaade servadel ning tavaliselt ehitavad ainult dens'i, et tõuguda. Nende dens on tavaliselt 4-8 ruutmeetrit ning neid kaevatakse liiva ja pinnasesse. Nende kohanemisvõime ja paindlikkuse tõttu leitakse, et nad arenevad suure osa põhjapoolkera ja sissejuhatava liikmena Austraalias.

Käitumine

Punased rebased võivad luua püsivaid kodupiirkondi teatavates piirkondades või olla rändrahviks, kus ei ole kindlat elukohta. Nagu paljud teisedki loomad, kasutavad nad uriini oma territooriumide tähistamiseks, vahemälu leidmiseks ja toidu märgistamiseks. Kuid uriin ei tähenda ainult vaenulikkust, sest rebased kasutavad seda ka üksteise signaalimiseks ja tervitamiseks. Ööseloomadena jahivad nad tavaliselt öösel. Kuigi nad tavaliselt söövad üksi, koonduvad nad mõnikord ressursirikastesse piirkondadesse. Nende erakordsed nägemishäired, lõhn ja kuulmisvõime ühendavad need suurepäraste jahimehedeks. Punased rebased on seltsivad loomad ja nad jagavad territooriumi oma perekonnarühmadega. Lapse rebased lahkuvad oma perekonnast tavaliselt täiskasvanueas jõudmisel, mil nad püüavad luua oma territooriumi.

Paljundamine

Üks lõbus fakt punaste rebaste kohta on see, et nad on tavaliselt monogamilised, nagu inimesed. Kuid erinevalt enamikust inimestest paljunevad nad sagedamini kord aastas. Iga isane rebane tähistab oma territooriumi erituste ja uriiniga, mis on varustatud talve alguses hormooniliste lõhnadega, püüdes kaasata potentsiaalset kaaslast. Pärast paaristamist tegeleb paaristatud paar koos palju hellitavaid tegevusi, mille karjäär lõpeb aretusega. Punased rebased kasvavad tavaliselt talvel, detsembri lõpus ja märtsi keskpaigas. Pärast aretamist otsib paar turvalist ja heli, mis võib tihti olla hüljatud või teise looma. Naissoost rebane sünnitab pärast veidi vähem kui kaks kuud kestnud paaritumist pesakonnale, mis võib ulatuda 2-12 poegast, samas kui keskmine arv on viis. Sündimisel on punased rebased pimedad, kurtid ja hambad ning tegelikult pruunid või hallid. Nende punane punane rannik võtab tavaliselt üle oma esimese kuu lõpuks. Punased rebased jõuavad täiskasvanu keha proportsioonidesse kuus kuni seitse kuud.

Soovitatav

Detroiti spordimeeskonnad
2019
Mida Seahorses sööb?
2019
Suurimad linnapargid Kanadas
2019